Teoks sai maailma äriajaloo suuruselt kolmas tehing

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Verizon ostis välja Vodafone´i osaluse USA suurimas mobiilioperaatoris Verizon Wireless
Verizon ostis välja Vodafone´i osaluse USA suurimas mobiilioperaatoris Verizon Wireless Foto: SCANPIX

Briti telekomihiiglane Vodafone Group teatas esmaspäeva õhtul peale Londoni börsi sulgemist, et müüb 130 miljardi dollariga oma 45 protsendi suuruse osaluse USA suurima klientide arvuga mobiilioperaatoris Verizon Wireless teisele osanikule Verizon Communications (brändinimega Verizon).

Lõplikult ilmselt järgmise aasta alguses jõustuva tehinguga saab Vodafone Verizonilt 58,8 miljardit dollarit rahas, 60,2 miljardit Verizoni aktsiates ning ülejäänud summa väiksemate perioodiliste maksete näol.

Tegu on Reutersi andmetel maailma äriajaloo suuruselt kolmanda tehinguga. Esikohal on Vodafone´i enda kolmeteise aasta tagune hiigelost, toona käidi Saksamaa telekomiettevõtte Mannesmanni eest välja 203 miljardit dollarit. Veidi vähem kui aasta hiljem ostis meediahiiglane AOL  164 miljardi dollari eest Time Warneri meediakorporatsiooni, mis märgib äriajaloo suuruselt teist tehingut.

Briti Vodafone sisenes USA turule 1999. aastal. Mitmete tehingute järel loodi koos Verizon Communicationsiga ühisettevõte Verizon Wireless, millest Verizon Communications omas 55 protsendi suurust osalust ning Vodafone ülejäänud 45 protsenti.

Teise kvartali seisuga on Verizon Wireless klientide arvult AT&T ja Sprinti ees USA suurim mobiilioperaator.

Reutersi andmetel plaanib Vodafone suurema osa müügist saadavast rahast ja aktsiatest ehk kokku 84 miljardit dollarit jagada aktsionäridega, samas investeeritakse 9 miljardit dollarit oma Euroopa, India ning Aafrika võrkudesse ning umbes 20 miljardit dollarit läheb ettevõtte võlgade vähendamiseks.

Kuna enamusosanikuna kontrollis Verizoni ettevõtte tegevust ka enne tehingut, ei ole selle rohkem kui 100 miljonil lepingulisel kliendil ilmselt lähiajal erilisi muudatusi oodata.

Küll aga suurenevad Verizoni rahavood. Käesoleva aasta teises kvartalis teenis operaator 29,8 miljardi dollari suuruse käibe juures 2,25 miljardit dollarit kasumit, Bloombergi analüütikute hinnangul on tugevaid tulemusi oodata ilmselt ka kogu aasta lõikes.

Reitinguagentuuri Moody´s investeerimisüksuse hinnangul suureneb Verizoni koguvõlg peale tehingut 116 miljardi dollarini, mis analüütikute sõnul ei luba ettevõttel vähemalt mõnda aega konkurentsitihedal turul suuremaid investeeringuid teha, kuna ettevõte peab keskenduma esmajärjekorras võlgade vähendamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles