Koppel: Soome kärpekava on ajastu lõpu algus

Liisu Arumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB strateeg Peeter Koppel usub Soome hakkamasaamisesse.
SEB strateeg Peeter Koppel usub Soome hakkamasaamisesse. Foto: Mihkel Maripuu

SEB privaatmajanduse strateegi Peeter Koppeli arvates on kärpekava koostamine märgilise tähendusega sündmus, kuna kõikvõimalikes kontekstides Soomet kui eeskujulikku riigikapitalistlikku heaoluriiki eeskujuks toovad inimesed on tegelikult kaotanud ühe kandva argumendi. 

Koppeli sõnul võib planeeritavate kärbete üheks mõjuks olla see, et Soomes saavad suuremat kandepinda nii senisest ekstreemsemad jõud kui ka need, kes heaoluriigi jätkusuutlikkusest jutustavad. «Üldiselt kipuvad inimesed pahandama, kui nende heaolu hakatakse koomale tõmbama. Kui nad pahandavad, siis nad väljendavad seda ka valimiskastide juures,» lisab ta.

Soome hetkelise majandusseisu kohta arvab Koppel, et avatus globaalsetele arengutele on suhteliselt suur, samas sisemaiselt ollakse sageli üllatavalt jäigad ning traditsioonides ja pettekujutelmades kinni. «Strateegilises perspektiivis on vähemalt minul usk vennasrahva hakkamasaamisesse olemas. Said hakkama Talvesõjas, saavad hakkama ka karmistuvas globaalses konkurentsis,» lõpetab Koppel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles