Kooliaasta algab poetordiga

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondiitritel on 1. septembri eel palju tööd.
Kondiitritel on 1. septembri eel palju tööd. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti kondiitriäride tortide tootmine võib 1. septembri eel kasvada kuni kümme korda.

Fazer Food OÜ kondiitrijuhataja Janno Semidor tõdes, et kõige suurem töökoormus on kondiitritel pühade ajal ning viimaste hulka kuulub kahtlemata ka kooli algus. «Tavaliselt on kooli eel inimestel muid tegemisi ja ei jõuta iga kord ise torti või kooki küpsetada. Tänu sellele suurenebki esimesel koolipäeval tortide müük tavapäevaga võrreldes kuni kümme korda,» rääkis ta.

Ligi kümme korda võib mõnel päeval suureneda tortide tootmine ka OÜ-l Euroleib. OÜ Reval Kondiiter müüb 1. septembri paiku ca 4-5 korda rohkem temaatilisi torte, ülejäänud pagaritoodete (koogid ja tordid) müük kasvab ca 2-3 korda. ASilt Pihlaka tellitakse 1. ja 2. kuupäevaks torte kokku umbes 3500 tükki – see kogus võib veel suureneda.

«Oleme torte kooli alguseks pakkunud aastaid ja meil on välja kujunenud oma süsteem ja ajagraafik. Seetõttu ei pea me väga pikalt ette valmistama – augusti alguses lepime kokku, milliseid tooteid sel aastal pakume,» rääkis Euroleiva müügijuht Tiiu Lokko.

Reval Kondiitri müügijuht Kairi Teeväli nentis, et ka nemad arvestavad kooli algusega – varutud on rohkem toorainet ning töötajate graafikud on koostatud vastavalt sellele.

Peamiselt soovivad kliendid naturaalset torti ning kõige enam eelistatakse kohupiima- ning sefiiritorti. «Küsitakse, kas tordi peal on midagi erilist – kas kooliteemaline kujundus või kiri «Tere, kool»,» ütles naine. Ta tõdes, et just torte kirjaga «Tere, kool» valmistavad nad selleks puhuks kõige enam.

Müügijuhi sõnul soovivad jaeketid kas temaatilist torti või spetsiaalset soodushinnaga küpsetist, millel kirjad või pildid puuduvad. «Läbi aastate kuuluvad müüdavaimate hulka ikka kohupiimakreemi baasil valmistatud tordid. Samuti puuviljadega ja eriti maasikatega kaetud tordid,» rääkis Janno Semidor.

AS Pihlaka müügijuhi Tiina Põllu sõnul on populaarsemad tordid need, mis lastele maitsevad – kõige magusamad. Kõige enam soovitakse kohupiima-maasika-, maasika-vahukoore- ning sefiiritorte. Samuti ostetakse sefiirikorvikesi, kohupiimataskuid ja väiksemaid kooke.

Spetsiaalselt kooli alguse puhul on AS Pihlaka kondiitrid valmistanud kolme biskviidikihiga tordi, mis on maasika-kohupiima-martsipanitäidisega ning koolimütsi kujuga.

Palju maksab tort?

AS Pihlaka:

•    Koolialguse tort

11,30 eurot / kg

•    Kohupiima-vaarika-martsipanitort 12,30 eurot / kg

•    Vahukoore-maasikatort 9,65 eurot / kg

•    Kohupiimatort 9,05 eurot / kg

•    Sefiiri-vaarikatort 9,65 eurot / kg

•    Sefiiritort 9,05 eurot / kg

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles