Netis nuhkimise kõnelused karidel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

Microsoft teatas, et nende ja Google’i katsed kaubelda Obama administratsioonilt välja suuremaid õigusi NSA internetiseire olemuse avalikustamisel kukkusid läbi.

Läbirääkimiste luhtumine on tagasilöögiks internetihiiglaste üritusele kärpida kahju, mida endise NSA töötaja Edward Snowdeni paljastused salajase jälgimisprogrammi kohta nende mainele on tekitanud.

 

Saladuskate nii Microsofti kui Google’i koostöö üle USA luurega on põhjustanud paksu pahameelt kõikjal maailmas ning tekitanud olukorra, kus nii eraisikud kui ettevõtted kaaluvad privaatsuse nimel USA netifirmade teenustest loobumist.

 

Kaks kuud tagasi pöördusid Google ja Microsoft kohtusse, taotlemaks suuremaid õigusi vastata seiret puudutavatele küsimustele, mida neile esitatakse – lootes, et see tooks leevendust.

 

Privaatsuse eest võitlejad väidavad, et seire ulatuse paljastumine põhjustaks Obama administratsioonile aga liiga suurt kohmetust ja piinlikkust ning võiks nimetatud tegevust kammitsema hakata.

 

«Nüüd, kus läbirääkimised läbi kukkusid, liigume me kohtuasjadega edasi, lootes, et kohtud kaitsevad meie õigust end vabamalt väljendada,» kirjutas reedel oma blogis Microsofti õigusnõustaja Brad Smith.

 

Veidi pärast seda saatis Google laiali pressiteate, milles kirjutab: «Meie meelest ümbritseb [neid] päringuid siiani liiga suur saladuskate. Vaja on suuremat avatust.»

 

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles