Kelam: kriisi lahendus on Euroopa siseturu täielikus avamises

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelami fotonäitusega saab tutvuda alates 11.maist.
Tunne Kelami fotonäitusega saab tutvuda alates 11.maist. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Europarlamendi saadik Tunne Kelam leiab, et majanduskriisist väljatulek on lahutamatult seotud otsustavusega vabaneda senisest rutiinist, avada euroliidu siseturg ning ühendada võimalikult eri riikide ressursid tööpuuduse


ületamiseks ning majandustegevuse uudsete vormide arendamiseks.

29. juunist 2. juulini toimuvad Ateenas Euroopa kristlikke demokraate ja
konservatiive ühendava Euroopa Rahvapartei  (ERP) fraktsiooni õppepäevad, vahendas fraktsiooni pressiesindaja.

Lahkuvad ja vastvalitud Euroopa Parlamendi liikmed kavandavad koos Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso ning komisjoni ja Kreeka valitsuse liikmetega lähema viie aasta tegevuskava ning ERP  valimisprogrammi elluviimist. Rootsi valitsus tutvustab ERP fraktsioonile Rootsi eesistumise eesmärke.

Ateena kokkutulekust võtavad osa ka mitmed Briti konservatiividest Euroopa parlamendi liikmed, kes eelistavad jätkata tihedat koostööd 264-liikmelise ERPga, mis ühendab 36 protsenti uue parlamendi liikmeist.

30. juuni ennelõunal arutati Euroopa sisejulgeoleku ning majanduskriisist väljumise probleeme.

Tunne Kelam tõi esile kolm punkti, mille elluviimist ERP fraktsioon peab suunama.

1. Euroopa siseturu loomise lõpuleviimine, seda eriti energia ja transpordisektori osas.

2. Euroopa siseturu testi sisseseadmine, mis tähendab iga uue seadusandliku algatuse mõju hindamist neljale põhivabadusele. Kelami arvates oleks selline test praktiline vahend ennetamaks siseturu arengut pärssivate algatuste vastuvõtmist.

3. Transatlantiliste koostöösuhete tugevdamine.  Nimetatud valdkond pakub Kelami sõnul hiiglaslikku potentsiaali majanduse elavdamiseks mõlemal pool Atlandi ookeani.

«ERP ning Euroopa Parlament on kavandanud funktsioneeriva Atlandi-ülese turu loomise juba kuue aasta pärast, aastaks 2015,» märkis Kelam.

«On eriti tähtis, et see ei jääks parlamendi kavaks, vaid et uus komisjon need eesmärgid ellu viiks,» ütles Kelam.

Christopher Beazley ning Tunne Kelam toonitasid ka Rootsi eesistumise ajal algava Läänemere strateegia elluviimise tähtsust kogu Euroopa Liidu jaoks. Kelam tõstis esile vajaduse saada Euroopa Liidu toetus uue trans-Euroopa raudteeliini ehitamiseks, mis ühendaks Helsingi läbi Baltimaade ja Poola Berliiniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles