Iirlaste lahkumiskiirus: üks iga kuue minuti tagant

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EFSFist tahavad raha ka iirlased.
EFSFist tahavad raha ka iirlased. Foto: SCANPIX

Iirlaste väljarände tempo tõus jätkub, teatud ajavahemikus lahkus riigist üks inimene iga kuue minuti järel – kõrgeim näitaja alates arvepidamise algusest 1980ndate lõpus.

Nagu näitavad eile avaldatud värsked numbrid, on alates finantskriisi puhkemisest aastal 2008 emigreerunud 397 500 iirlast, kellest enamus on üritanud leida tööd Suurbritannias, Austraalias või Kanadas.Koju tagasi on sama perioodi jooksul pöördunud 277 400 inimest, andes väljapoole suunduva netomigratsiooni näitajaks 120 100.

12 kuu pikkuse perioodi jooksul alates läinud aasta aprillist lahkus Iirimaalt 10 inimest tunnis.

Andmed peegeldavad vapustavat pööret sündmuste arengus Iirimaal, kus usuti juba, et neid läbi ajaloo vaevanud emigratsiooninuhtlus on tänu Keldi tiigri buumile igaveseks ühel pool.2000ndate keskel koges Iirimaa Euroopa Liidu suurimat sisserännet – kui majandus kinnisvaramulli tõttu üle oli kuumenemas.

Pärast finantskriisi vallandumist kasvas lahkujate arv aga kiiremas korras – juba aastal 2009 – saabujate omast suuremaks.15-24 aasta vanustest iirlastest, kes kasvasid üles ajal mil hästitasuvat tööd oli jalaga segada, on ligi kolmandik tänaseks töötud. Neil, kes töötavad, on palgad aga tublisti langenud.

Enam kui kolmandik inimestest, kes lahkusid riigist ülalmainitud 12-kuise perioodi jooksul, olid 15-24 aasta vanused. «Emigreerumine on iirlaste jaoks kriiside puhul otsekui refleks,» ütles Corki ülikooli sotsioloogiaprofessor Niamh Hourigan. «Lootkem, et paljud neist noortest tulevad tagasi, pagasiks uued oskused... kui majandus lõpuks taastub.»

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles