Arakas: parim aeg ettevõte tagasi osta

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljar Arakas
Viljar Arakas Foto: Peeter Langovits / Postimees

Praegune olukord loob suurepärase võimaluse eri liiki management buyout tegevusteks, kirjutab Eften Capitali juht Viljar Arakas Äripäevas.

Meie kahelt suurimalt kaubanduspartnerilt ja välisinvestorilt – Soomest ja Rootsist – tulevad makrouudised on murelikud. Nüüd, kus Soome majandus on languses ja Rootsi tammub paigal, on nende ettevõtete juhtkondade «uljuseindeks» püsivas languses ja keskendutakse koduturule. See loob soodsa pinnase välisfirmade omanduses töötavatele Eesti harufirma juhtidele heietada ettevõtete väljaostmise mõtteid. Kui juhtidel on julgust mugavustsoonist väljuda ning teha ettevõtete väljaostu ettepanek, siis tõenäoliselt on just praegu selleks soodne aeg.

Tehingu finantseerimiseks on Eestis tegutsevad pangad valmis laenu pakkuma. Tänu Kredexile üles seatud Balti innovatsiooni fondile on oodata ka piisava private equity raha olemasolu tehingute omakapitali osa finantseerimiseks. Vaatamata vastupidisele kuvandile on ka Eesti pensionifondid valmis kodumaiseid investeeringuid suurendama, kui leitakse investeerimiseks sobivaid ettevõtteid. Vajalik ökokeskkond on soodne.

Ainuke, mis takistab, on meie endi väikesed ambitsioonid.

Loe edasi tänasest Äripäevast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles