Analüütikud: ettevõtete regionaalne tulumaks põhjustaks skeemitamist

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur.
Heido Vitsur. Foto: SCANPIX

LHV Panga makroanalüütik Heido Vitsur ütles, et majanduspublitsist Andres Arraku idee kehtestada ettevõtetele sõltuvalt regioonist astmeline tulumaks, on küll õilis, ent tehniliselt väga keeruliselt teostatav mõte.

«Kuidas vahet teha sellel, kuhu ettevõte on registreeritud ning kus ta reaalselt tegutseb?» küsis Vitsur seda ideed kommenteerides, mis paneb ette näiteks Tallinna ettevõtetele kehtestada kümneprotsendiline tulumaks. «Tallinna ettevõte registreerib ennast siis Missos ja tegutseb hoopis Soomes – see ajab pildi hoopis segasemaks,» kinnitas ta ning viitas, et näiteks teenindusettevõtted tegutsevad ju üle Eesti.

Andres Arrak käis oma kolumnis välja teisegi idee – teha regioonist lähtuvalt sotsiaalmaksusoodustusi. Seda ideed pidas Vitsur samuti keeruliselt teostatavaks samadel põhustel.

Makroanalüütik Maris Lauri ütles Arraku idee kohta samuti, et esimene probleem on keeruline maksuhaldus. «Selline seadus põhjustaks skeemitamist – väiksemad ettevõtted registreeruksid kindlasti väljapoole Tallinnat,» sõnas ta. Teise probleemina tõstatas Lauri küsimuse maksudiskrimineerimisest – oleks ju tegu ettevõtete ebavõrdse kohtlemisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles