Kawe: keskpankade poolt «värskelt trükitud» raha pole jõudnud majandusse

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kawe Groupi kasum kasvas.
Kawe Groupi kasum kasvas. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kawe kapitali juhatuse liige ja portfellihaldur Ago Lauri ütles, et keskpangad on viimastel aastatel küll ohtrasti raha trükkinud, aga kuna kommertspangad on samal ajal laenamist koomale tõmmanud, siis majandusse see "värskelt trükitud" raha pole jõudnud.

Kuue kuu euribor, millega meil enamus kinnisvara ostuks antud laenusid seotud, on ajalooliste tasemetega võrreldes juba mõnda aega äärmiselt madalal tasemel. «Euroopa Keskpank on hoidnud intressimäärasid all, kuna majanduskasv eurotsoonis on olematu ja puuduva majanduskasvu tingimustes ei ole olnud ka erilist inflatsiooniohtu, mis keskpanka rahapoliitikat karmistama sunniks,» märkis Lauri ning osutas, et rahatrükiga tavaliselt kaasnev inflatsioon on seepärast ka tulemata jäänud.

Lauri märkis, et intressid ei jää kindlasti igaveseks tänasele tasemele, kus reaalintress on negatiivne, ent intressitaseme normaliseerumiseks on vaja majanduskasvu taastumist eurotsoonis. 

Omaette dilemma Euroopa Keskpangale on põhja ja lõuna majanduste erinevas tempos taastumine. «Eurotsoonis saab olla kõigile vaid üks baasintress,» rõhutas Lauri, ent küsis seepeale, et mida teha siis kui põhjas majanduskasv taastub, tekib inflatsioonioht, vaja oleks intressitõusu; aga lõuna kiratseb lahendamata struktuursete probleemide käes edasi ja intresside tõus teeks neil taastumise veelgi vaevalisemaks?

Lauri prognoosis, et lühiajalised intressid jäävad eurotsoonis madalaks veel mõnda aega aga ühel hetkel tuleb muutus ja see võib olla järsk. Ta tõi näitena USA, kus lihtsalt jutud keskpanga sekkumise vähendamisest on viinud valitsuse pikkade võlakirjade tootlused vaid mõne kuuga kiiresti kõrgemale.

«Kuna erinevalt meist on USAs eluasemelaenud enamasti fikseeritud intresssiga siis on pikkade intresside tõus järsult vähendanud kinnisvaratehingute arvu,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles