Väetis vallandas Vene-Valgevene kaubandustüli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadine väetise külv.
Kevadine väetise külv. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Vene ja Valgevene juhtivate potasetootjate nägelusest puhkes eile naabermaade vaheline kaubandustüli. Moskva teatel piirab Venemaa nüüd naftaeksporti Minskile ning seab suurema luubi alla valgevenelaste piimatoodete impordi.

Kremli käik tuli pärast seda, kui Valgevene valitsus arreteeris esmaspäeval ootamatult Venemaa suurima väetisetootja Uralkali tegevjuhi Vladislav Baumgertneri, olles kutsunud viimase Minskisse kohtumisele Valgevene peaministriga.

Juulis teatas Uralkali, et astub välja ekspordikartellist Valgevene Belaruskaliga, tekitades äkklanguse potase hinnaprognoosides.

Valgevene jaoks on potas võtmelise tähtsusega ekspordiartikkel.

Uralkali on õigustanud oma sammu sellega, et Valgevene eksportis potast juba niigi kartelliväliselt.

Nii Uralkali kui Vene valitsus on mõistnud Baumgertneri arreteerimise hukka kui «võimu ja ametipositsiooni kuritarvitamise».

Kuigi Venemaa eitab uute sanktsioonide seotust väetisevaidlusega, kinnitavad analüütikud, et ajaline kokkulangemine ei saa olla juhus.

«Loomulikult on [see] seotud,» ütles Moskva Plehhanovi-nimelise majandusülikooli rektori asetäitja Sergei Markov. Kuid ta juhtis tähelepanu sellele, et Venemaa võimalusi pärsivad keerukad läbirääkimised Ukrainaga Vene-Valgevene-Kasahstani tolliliitu astumise üle.

«Just nüüd, mil Venemaa üritab veenda Ukrainat tolliliiduga liituma, ei ole neil kohane avaldada suurt survet omaenda tolliliidu liikmele. See pole õige hetk,» ütles Markov.

Vene torujuhtmemonopol Transneft lubas kärpida Valgevene naftatarneid septembris 400 000 tonni – ehk siis veerandi – võrra. Põhjus: torud vajavad remonti.

Valgevene piimatooteid Venemaa täielikult küll keelustanud pole, kuid tervishoiuministeeriumi teatel ei vasta ligi kolmandik Valgevene piimatoodetest enam Venemaa tervisestandarditele. Ministeerium hoiatab, et Minsk on «leevendamas kontrolli oma toiduainete kvaliteedi ja ohutuse üle».

Venemaa on kasutanud poliitilist kaubanduskangi ka varem.

2009. aastal pani Kreml keelu Valgevene piimatoodete impordile tervikuna, 2010. aastal peatati gaasitarned. Venemaa on Valgevene jaoks ülekaalukalt suurim kaubanduspartner, tagades poole Valgevene impordist ja kaks viiendikku viimase ekspordist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles