Eesti EXPO-l osalemise eelarve on 3,76 miljonit eurot

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EAS
EAS Foto: EAS

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) koostöös Eesti Arhitektide Liiduga kuulutas välja idee-, arhitektuuri- ja sisekujunduskonkursi Eesti paviljoni rajamiseks Itaalias toimuval EXPO Milano 2015 maailmanäitusel.

«Kohapeal jagunevad Eestit esindavad inimesed kaheks. On inimesed, kes seda paviljoni tööd korraldavad ja külastajaid teenindavad, ning teised on delegatsioonid – kultuuri-, ja kunstiinimesed ning äridelegatsioon,» ütles World Expo Milano 2015 Eesti projektijuht Andres Kask.

Kes sinna Eestit täpselt tutvustama lähevad, ei ole veel selgunud. «Me oleme alustanud läbirääkimisi Kultuuriministeeriumiga. Ilmselt selgub see peale konkurssi,» rääkis Kask.

«Tahame seal rõhutada Eesti tugevusi. Nii kultuuri vallas kui ka IT-s, samuti tutvustada ennast kui sügava ja pikaajalise kultuuriga riiki,» lisas Kask.

«Milano ja Lombardia piirkond, kus toimub maailmanäitus, on Euroopa üks neljast suuremast majandusmootorist. Meie paviljoni eesmärk on lisaks üldisele ja kultuurilisele tutvustamisele tuua Eestisse rohkem turiste, anda võimalusi Eesti eksportijatele müüa rohkem oma kaupu ja teenuseid ning ärgitada välisinvestoreid looma Eestisse kõrge lisandväärtusega töökohti,» selgitas EASi juhatuse liige Martin Hirvoja. «Eesti paviljoni idee- ja arhitektuuriline lahendus peaks olema inspireeritud Eesti kultuurist, teadusest, majanduslikest saavutustest ning väljendama kõike seda, mis on Eestis unikaalset ning mis kõnetaks Itaalia kohalikke elanikke ja maailma üldsust,» toonitas Hirvoja.

Maailmanäitus toimub 2015. aasta 1. maist 31. oktoobrini Milanos. EXPO seekordseks peateemaks on toit ja eluenergia, rõhuga säästlikkusel ja innovatsioonil. Itaalia ootab EXPO-t külastama 20 miljonit inimest, lisaks 1 miljard virtuaalset külastajat. Eestile on EXPO-l broneeritud 1010 ruutmeetrine ala, mille leiab idapoolsest sissepääsust teisena. Eesti naabriteks EXPO-l on Omaani ja Venemaa paviljonid. Kogu EXPO maa-ala laiub 935 600 ruutmeetril.

Eesti eelarve EXPO-l osalemiseks on kokku 3,76 mln eurot, sellest 2,2 mln kulub paviljoni kavandamiseks ja ehitamiseks ning 575 000 programmi koostamiseks ja läbiviimiseks. Eesti ettevalmistustööd käivitusid tänavu veebruaris.

Vabariigi Valitsus otsustas Eesti osalemise 2015. aasta maailmanäitusel 27. septembril 2012, delegeerides näitusel osalemise korraldamise EAS-ile. World EXPO on riikidevaheline maailmanäitus, mis toimub iga viie aasta tagant ja kestab kuus kuud. Eesti on sel sajandil osalenud 2000. aastal Hannoveri EXPO-l ning 2010. aastal Shanghai EXPO-l.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles