Chicago lapsed: gängsterite keskel kooli ja tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chicago politseinik valvab, et lapsed turvaliselt koolibussile jõuaksid.
Chicago politseinik valvab, et lapsed turvaliselt koolibussile jõuaksid. Foto: AP / Scanpix

Tuhanded Chicago lapsed lähevad täna kooli uusi ja ohtlikke radu pidi – 1 miljardi dollarilise eelarveaugu paikamiseks on linnas suletud ligikaudu 50 põhikooli.

Lisaks ca 1000 koolide sulgemise tõttu töö kaotanud õpetajale ja koolitöötajale koondati juulis veel enam kui 2000 sama ala inimest.

Eelarvehädade tõttu on raskustes ka mitmed teised USA kooliringkonnad.

Nii tuli Philadelphial võtta augustis 50 miljonit dollarit laenu lihtselt selleks, et õppetöö õigeaegselt alata saaks – olles sulgenud juunis 24 kooli ja koondanud ligi 4000 töötajat.

Detroiti koolisüsteem emiteeris läinud nädalal 91 miljoni dollari väärtuses üheaastaseid võlakirju, katmaks algava kooliaasta kulusid. Alates  2010. aastast on Detroit elanikkonna vähenemise tõttu kaotanud üle 33 000 õpilase.

Chicago eelarveprobleemid tulenevad osaliselt ka õpetajate pensionifondist, millesse tuleb tänavu lähtuvalt seadustest maksta 404 miljonit dollarit rohkem. Linna allesjäänud koolid kärbivad teenuseid ja seisavad silmitsi raskete valikutega. Nagu selgitab haridustöötajate liidu esindaja Clarice Berry: «Tuleb otsustada... kas ajada sel aastal läbi ilma õpikuteta, et palgata üks õpetaja lisaks?»

Enamik Chicago «koolikärpeid» puudutavad vaesemaid linnaosi, kus leidis aset enamik linna mullustest mõrvadest – mida kogunes rekordarv ehk 506.

Chicago on loonud 600 «turvakoridori», mille kaudu lapsed jõukude territooriumite kaudu kooli lähevad ja koju tulevad.

Annie Stoball, kes esimeses klassis õpinguid alustava tütretütre Kayla täna käekõrval nelja kvartali kaugusele koolimajja viib, läbib kahe erineva jõugu territooriumi.

«See on ohtlik,» tunnistab vanaema. «Me siirdume otse jõukude südamesse.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles