Laenukäive oli juulis selle aasta suurim

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pank
Eesti Pank Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Eluasemelaenuturg oli juulis taas aktiivsem. Majapidamised sõlmisid üle 1900 laenulepingu ning võtsid uusi eluasemelaene 64 miljoni euro väärtuses kirjutab Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna juhtivspetsialist Kadri Salumaa.

Aastatagusega võrreldes kasvasid nii tehingute arv kui ka maht kolmandiku võrra. Eluasemelaenude portfell suurenes juulikuu jooksul 19 miljoni euro võrra ja selle aastakasv oli 0,3 protsenti.

Ettevõtted võtsid juulis uusi laene ja liisinguid 742 mln euro väärtuses ja ühe kuu laenukäive oli juulis seega käesoleva aasta suurim. Baasefekti tõttu oli laenukäive aastatagusega võrreldes aga vaid 1 protsendi võrra suurem. Ligi veerand väljastatud laenuvahenditest olid pikaajalised. Kolmandik pikaajalistest laenuvahenditest suundus kinnisvara- ja ehitussektorisse.

Kuigi Eesti ettevõtetele ja majapidamistele väljastatud laenude ja liisingute käive oli juulis jooksva aasta suurim, aeglustus laenu- ja liisinguportfelli aastakasv 1 protsendini. Finantseerimisportfelli kasv aeglustus ettevõtete portfelli vähenemise tõttu, kuna osa ettevõtteid klassifitseeriti ühes pangas ümber ja nende tegevus kajastub nüüd muude finantseerimisasutuste statistikas. Selle mõjuta oleks laenumahu aastakasv jäänud eelmiste kuude tasemele. Reaalsektorile antud laenude ja liisingute kogumaht oli juuli lõpus 14,7 miljardit eurot.

Turu keskmine intressimarginaal püsis eelmise kuuga samal tasemel. Ka baasintressimäär jäi väga madalaks, mistõttu intressikeskkond on laenuvõtja jaoks jätkuvalt soodne. Eluasemelaenude keskmine intressimäär oli juulis 2,5 protsenti ja ettevõtete pikaajaliste laenude oma 2,9 protsenti.

Üle 60 päeva maksetähtaega ületanud laenude mahu osakaal kogu laenuportfellis püsis 2,8 protsendi juures. Laenuportfell paranes vaid eluasemelaenude osas.

Reaalsektori hoiuste mahu aastakasv aeglustus juulis 3 protsendini. Kuigi majapidamiste hoiustamise aastakasvutempo alanes ka juulis, tulenes hoiuste kogumahu kahanemine seekord ettevõtlussektorist. Ettevõtete hoiused vähenesid kuu jooksul 69 miljoni euro võrra, mis oli osaliselt samuti seotud ettevõtete ümberklassifitseerimisega. Kuu lõpus oli ettevõtete ja majapidamiste hoiuste maht kokku 8,7 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles