Kas korteri müügieelne remont tasub end ära?

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Remont.
Remont. Foto: Caro / Scanpix

Raid & Ko Kinnisvara- ja õigusbüroo maakler Silver Ader kirjutab, et korteriomanikud esitavad sageli kinnisvaramaaklerile küsimuse, et kas korteri müügieelne remont tasub end ära?

Tihti põhjendatakse keskpärases seisukorras korteri müüki arvamusega: «Kuna ostja soovib oma maitse järgi remonti teha, siis miks peaksin mina enne müüki remondiga tegelema?»

Viimaste aastatel on renoveeritud korterite turuhind kasvanud korterite keskmisest hinnatõusust kiiremini ja targalt valitud renoveerimistööd enne müüki õigustavad elamispinna kõrgemat müügihinda.

Endale uut kodu otsivad ostjad eelistavad värskema välimusega kortereid mitmel põhjusel.

Väga oluliseks põhjuseks on värskelt renoveeritud korterite defitsiit. Kui kinnisvaraportaalides   pakkumistega tutvuda, siis selgub, et ülekaalus on remonti vajavad korterid. Samuti on paremas korras korterite müügiajad lühemad.

Teine oluline põhjus on positiivsed emotsioonid korteriga tutvumisel. Samuti tunduvad korteri väiksemadki iluvead ostjatele sageli suurema ja kulukama probleemina kui nende puuduste likvideerimine tegelikkuses kujuneb.

Kindlasti tuleb pöörata tähelepanu korteri seisukorrale enne müügi alustamist. Kui kodu ei ole viimaste aastate jooksul renoveeritud on vaja olla eriti tähelepanelik.

Koduomanikule on oma kodu tihti kõige kallim vara ja seetõttu võib tal olla keeruline kodu seisukorda objektiivselt hinnata.

Kui mõned kohad seintel on silmnähtavalt kulunud, on kindlasti abi kulunud kohtade värskendamisest. Näiteks sageli piisab ainult uuest tapeedist või seina värvimisest, et kodust ostuhuvilistele palju parem mulje jääks.

Kindlasti tuleb müügieelseid töid valides vaadata kodu kui tervikut, et teha otsus õigete parenduste kasuks.

Keskmises seisukorras elamispinna müügieelne remont tasub end enamasti ära. Korteri parendamisele tehtud kulutused saavad kompenseeritud kõrgemast müügihinnast saadud tuluga.

Samuti ei pea müüjad tingimata kulutama enda aega mõtlemisele, mida oleks vaja korteri juures parendada. Siin saavad müüjad abi kogemustega kinnisvaramaaklerilt, kes aitab sõltuvalt konkreetsest korterist või majast anda nõu, mida oleks enne müügi alustamist vaja korrastada, et seda ostjatele kõige paremal viisil esitleda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles