Praktika ettevõttes: tudengi ja värbaja pilgu läbi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praktikant Natalja, kes jäi ka edaspidi ABBsse tööle.
Praktikant Natalja, kes jäi ka edaspidi ABBsse tööle. Foto: Andres Haabu

Eesti Energia, ABB ja Metac võtavad praktikale enamiku kandideerijaid, kuid edasist tööd pakutakse viiendikule praktikantidest.

TTÜ tootearenduse ja tootmisseadmete tudeng Priit kandideeris praktikale kolme ettevõttesse. «Ühest ettevõttest ei tulnud üldse vastust. Teise ettevõttesse kandideerisin kuulutuse peale, kuid hiljem selgus, et nad otsisid endale töötajat. ABBst sain kohe vastuse, et olen oodatud praktikale,» rääkis Priit.

Tööülesanded muutuvad Priidu sõnul järjest vastutusrikkamaks. «Alguses õpetati rohkem ning hiljem anti töökoormust ja vastutust juurde,» rääkis Priit. «Juhendajad on mul head, nad kaasavad mind paljudesse töödesse,» on ta saadud kogemusega rahul.

Polütehnikumis automaatikat õppiv Meelis kandideeris kümnesse ettevõttesse, nendest vastas viis ning kaks teatasid, et ta saab praktikale tulla. «Ma valisin ABB. Koolis soovitati ABBsse kandideerida,» rääkis ta.

Tallinna Tööstushariduskeskuses mehhatroonikat õppiv Natalja otsis endale praktikakohta kaks kuud. Viimasena kandideeris ta ABBsse ning sealt sai ta kohe positiivse vastuse. Praktika tähendab liinitööd. «Mul on igal nädalal uus ülesanne. Ma pean töötama nii, et teine inimene, kes peale mind töötab sama tootega, ei peaks minu vigu parandama, seega tuleb väga täpselt oma tööd teha,» ütles Natalja. Tööga on ta rahul ning ta jääb sinna tööle pärast praktika lõppemist.

Erinevad valikud

Meteci värbamis- ja turundusjuhi Britta Peetso sõnul valivad nad praktikante eriala järgi. «Eelistame praktikante, kelle eriala kattub kõige otsesemalt meie tootmistegevusega. Oleme püüdnud kõikidele metallieriala õppuritele koha leida,» ütles Peetso. «Kooli soovituskiri tuleb kasuks.»

Eesti Energia järelkasvu projektijuhi Mirjam Lindpere sõnul eelistavad nad praktikante, kes tahavad sinna hiljem, kasvõi alles paari aasta pärast, tööle jääda. «Nõuded praktikandile sõltuvad valdkonnast, kuhu praktikale tulla soovitakse,» ütles Lindpere. Peale erialaoskuste on tema sõnul olulised praktikandi huvi valdkonna vastu, pealehakkamine ning keeleoskus. «Paljudel juhtudel on meil vaja nii eesti, inglise kui ka vene keele oskusega inimesi,» lisas ta.

ABB värbaja Rutt Sardise sõnul on praktikandi valikul aga kõige olulisem inimene ise. «Kui praktikant soovib tööd teha ja kogemusi saada, siis see on meie jaoks tugevaim argument. Kasuks tuleb kohusetunne, omandatav tehniline eriala ja keelteoskus.»

Metecisse kandideerib igal aastal ligi 100, Eesti Energiasse ligi 500 ning ABBsse ligi 200 õppurit. Praktikakohti on ettevõtetel aga vastavalt 60, 300 ja 100.

Nii ABBs, Eesti Energias kui ka Metecis käiakse praktikal aasta ringi. «Sügistalvisel hooajal on meil suurim koostöö Tartu Kutsehariduskeskusega ning väiksemas mahus ka Võru Kutsehariduskeskusega. Suveperioodidel võõrustame enamasti kõrgkoolide praktikante Tallinna Tehnikaülikoolist, Tallinna Tehnikakõrgkoolist, Eesti Maaülikoolist ja ka Tartu Ülikoolist,» ütles Peetso.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles