Kohus lõpetas Q Vara saneerimismenetluse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuhaamer.
Kohtuhaamer. Foto: jupiterimages.com

Harju maakohus lõpetas reedel tehtud määrusega AS Q Vara saneerimismenetluse ja vabastas saneerimisnõustajad Ene Ahas ja Katrin Prükk kohustuste täitmisest.


Kohtumäärusest selgub, et taotluse saneerimismenetluse lõpetamiseks esitas 28. mail ettevõtte võlausaldaja Swedbank Liising AS.

Taotluse kohaselt jättis Q Vara pärast saneerimismenetluse algatamist täitmata tema ja Swedbank Liisingu vahel sõlmitud liisinglepingutest tulenevad kohustused. Q Vara ei ole tasunud liisingmakseid enne Swedbank Liisingu poolt 11. mail liisinglepingute ülesütlemist üle 200 päeva.

Lepingutest tulenev võlgnevus võlausaldaja ees on kokku 1,1 miljonit krooni. Nimetatud summa sisaldab nii kadunud vara kui ka vara, mille osas on andmeid, et see on Q Vara valduses, kuid mida ettevõte pole võlausaldajale tagastanud, seisab resolutsioonis.

Kuna võlausaldajale ei ole liisingesemeid tagastatud ning enamus liisingvarasid on kadunud, esitas võlausaldaja Q Varale nõude hüvitada kadunud ja tagastamata liisingesemete jääkmaksumused ja liisinglepingutest tulenevad võlgnevused.

1. juuni kohtuistungil tegi kohus menetlusosalistele ülesandeks kontrollida, millised liisinglepingute järgsed varad on olemas ja millised neist on kadunud ning anda tulemuste kohta kohtule ülevaade.

4. juunil esitas Swedbank Liising avalduse saneerimismenetluse lõpetamise taotluse tagasivõtmiseks, kuna Q Vara tagastas liisingesemetest ligi 40 protsenti. Samuti kinnitasid nii firma esindaja Alo Lillepea kui ka saneerimisnõustajad võlausaldajale kahjude hüvitamist 1,1 miljoni krooni ulatuses.

Kohus leidis, et Q Vara saneerimismenetlus tuleb ettevõtja vara raiskamise, võlausaldajate huvide kahjustamise ning nõuete ebaselguse tõttu siiski ennetähtaegselt lõpetada.

Kohtu hinnangul on Q Vara raisanud vara, kuna on jätnud täitmata liisinglepingutest tulenevad kohustused ning tema valdusesse antud liisingesemetest on enam kui pooled kadunud.

Asjaolu, et Q Varast kaob saneerimismenetluse kestel vara ilma, et ettevõtja oskaks selgitada, millistel asjaoludel ja kelle kätte on varad sattunud, kahjustab võlausaldajate huve.

Kohus märkis, et Q Vara on vara raisanud ja seeläbi võlausaldajate huve kahjustanud saneerimismenetluses ka varem. Nimelt võõrandas ettevõte saneerimisavalduse esitamisega samal päeval talle kuulunud 14 korteriomandit tingimusel, et ostuhind tasutakse hiljemalt kahe aasta jooksul.

Seega ei ole ettevõttel reaalselt võimalust kortereid võõrandada ja nende müügist saadud rahast võlausaldajate nõudeid rahuldada ning raha ei pruugi laekuda enne 2010. aasta lõppu.

Lisaks esitasid saneerimisnõustajad tänavu veebruaris kohtule 42 võlausaldajate vastuväidet ettevõtte saneerimisteates esitatud nõuete kohta. Kohtu hinnangul näitab vastuväite esitanud võlausaldajate arv, et Q Vara raamatupidamises pole võlausaldajate nõuded nõuetekohaselt kajastatud.

Kohtu poolt kindlaks määratud võlausaldajate nõuete suuruse vaidlustas kaks suuremat võlausaldajat: Novaator Invest ja Gild Fund Management.

Kuna Q Vara saneerimisnõustajad korrigeerisid saneerimisteates toodud Novaator Investi nõude suurust ja esitasid korrigeeritud nõude võlausaldajat sellest teavitamata, siis puudus võlausaldajal võimalus sellele vastuväiteid esitada ning seega on nõue ebaselge, selgub resolutsioonist.

Kohus tunnistas ebaselgeks ka Gild Fund Managementi nõude, kus ettevõte käsitleb põhinõude suurusena 379,5 miljonit krooni, samas kui saneerimisteate kohaselt on võlausaldaja põhinõue null krooni ja kõrvalnõue 121,7 miljonit krooni. Samuti on ebaselge on Gild Fund Managementi esindusõigus AS Gild Arbitrage või Riskikapitalifond Gild Arbitrage suhtes.

Kohtu hinnangul on viimasel juhul tegemist keerulise vaidlusega, mis ei kuulu lahendamisele saneerimismenetluse käigus.

Kohtumääruse peale ei saa esitada määruskaebust.

Q Vara esitas Harju maakohtule avalduse ettevõtte suhtes saneerimismenetluse algatamiseks 31. detsembril. Kohus algatas firma saneerimismenetluse 7. jaanuaril. Q Vara esitas saneerimiskava kohtule kinnitamiseks 13. aprillil.

13. mail tehtud määrusega jättis kohus saneerimiskava käiguta ning küsis kava kinnitamise üle otsustamiseks ettevõttelt ja saneerimisnõustajatelt kava kohta lisainfot.

Q Vara seaduslik esindaja ja juhatuse liige on Alo Lillepea, nõukogu liikmeteks on Jürgen Järvik, Ivo Lillepea ja Tanel Peeters.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles