Malta loodab Eestit peagi eurotsoonis näha

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malta peaminister Lawrence Gonzi ja Eesti valitsusjuht Andrus Ansip.
Malta peaminister Lawrence Gonzi ja Eesti valitsusjuht Andrus Ansip. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Peaminister Andrus Ansip kohtus täna läbi aegade esimest korda Eestis viibiva Malta peaministri Lawrence Gonziga, kes avaldas Eestile toetust eurotsooniga liitumisel.


«Ma väga loodan Eestit näha eurotsoonis nii kiiresti kui võimalik,» ütles peaminister Gonzi, kes 2004. aastal ametisse astudes pidas Malta liitumist euroga üheks olulisemaks eesmärgiks.

Malta liitus euroalaga möödunud aasta alguses ning see oli riigi majanduselu suursündmus, edastas valitsuse kommunikatsioonibüroo. Saareriigi valitsusjuhi hinnangul muutus Malta pärast euroga liitumist kohe investoritele atraktiivsemaks, mis elavdas oluliselt nende majandust. «Euro aitas luua Maltal uusi ja paremaid töökohti,» ütles Gonzi.

Ansip kinnitas kohtumisel Eesti soovi liituda euroalaga esimesel võimalusel. «Soovime kõiki nõudeid täites ühineda euroalaga hiljemalt 2011. aasta jaanuarist,» rääkis Ansip. Gonzi hinnangul muudab Eesti liitumine euroga stabiilsemaks kogu Euroopa Liitu.

Gonzi andis Ansipile ülevaate ka Malta sisserände probleemist. Suure illegaalse sisserände tõttu Aafrikast üle Vahemere on rändeküsimused igapäevaseks mureks Lõuna-Euroopale ja eriti väikesele Maltale, kelle vastuvõtuvõime on tema territoriaalsest ja rahvastikulisest väiksusest tingituna väga madal. Nii on ränne kujunenud Malta jaoks üheks olulisemaks sise- ja välispoliitiliseks teemaks.

Vahemereäärsete riikide probleemid illegaalsete immigrantide vastuvõtmisel ja tagasisaatmisel nõuavad Eesti meelest kõigi Euroopa Liidu liikmesriikide kiiret reageerimist ja solidaarsust.

Malta peaminister lahkub Eestist täna õhtul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles