Brüssel kisti Gibraltari kriisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti fregatt HMS Westminster Gibraltari vetes.
Briti fregatt HMS Westminster Gibraltari vetes. Foto: SCANPIX

Briti-Hispaania tüli Gibraltari pärast ei näita raugemise märke vaid pigem ägeneb. Poolsaare piirile läkitatakse seetõttu Euroopa Liidu vaatlejad.

Samal päeval kui territooriumile saabusid Briti sõjalaevad, leppisid Hispaania valitsus ja Euroopa Komisjon kokku, et riikide vahelist tüli peab aitama lahendada ELi missioon.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy vestles eile Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barrosoga, ülalmainitud otsus sündis antud vestluse käigus.

Rajoy ütles Barrosole, et Hispaania vastuolulised piirikontrollid on «proportsionaalsed ja mittediskrimineerivad», väites et need on vajalikud «kontrollimaks kas Gibralraril toimuv majandustegevus ei riku Euroopa rahapesu-, salakaubaveo- ja maksuseadusi».

Britid väidavad aga, et kontrollid, mis on tekitanud Gibraltari piiridele kuni nelja tunni pikkused ootejärjekorrad, lähevad vastuollu ELi seadustega. Suurbritannia valitsus ütles eile, et Briti ametnikud on nüüd asunud koguma tõendeid hagi esitamiseks Euroopa Kohtusse.

Downing Street teatas: «Me kaalume aktiivselt kohtuteed. Esimene samm oleks paluda [Euroopa] komisjonil asja uurida. Peaminister tegi president Barrosole selgeks, et see peaks leidma aset kiiremas korras. Lõppkokkuvõttes on küsimuse all inimeste liikumisvabadus.»

Briti valitsus «tegeleb tõestusmaterjali koostamisega» mainitud väite tõestamiseks, tunnistades samas, et see võib võtta kuid või isegi aastaid.

Samal ajal loodavad Briti ametnikud, et ELi surve sunnib hispaanlasi taganema.

Eile said britid julgustust Euroopa Komisjoni kinnitusest, et Hispaania välisministri idee 50-eurose lõivu kehtestamisest Gibraltari piiri ületavatele isikutele ja kaupadele oleks ebaseaduslik.

Hispaanlased aga rõhutavad, et nad on rahul ELi sekkumisega tüliküsimusse ning soovivad, et komisjon uuriks nii riiu põhjustanud kalapüügitüli kui piiriprobleeme.

Kuna keerukad kohtuvaidlused ilmselt kiiret lahendust ei too, ei välistanud Downing Street ka «silm silma vastu» karistusmeetmeid sundimaks hispaanlasi piirikontrolle leevendama.

Liberaaldemokraadist Briti parlamendi liige Sir Graham Watson pani sel nädalavahetusel ette, et britid peaksid hakkama kontrollima saareriiki saabuvaid Hispaania mereande – või Briti lennuväljadelt startivaid Iberia lennukeid.
Suurbritannia valitsus ei ole selliseid toiminguid välistanud, olles samas varasemalt väitnud, et ei soovi pingeid üles kruttida.

Samal ajal saabusid eile [esmaspäeval] Gibraltarile kolm Briti sõjalaeva, mis on teel Lähis-Itta osana pikemat aega ettekavandatud delegatsioonist.

Nädalavahetusel vaatasid Briti alused tõsiselt tõtt Hispaania traaleritega, mis protestisid Gibraltari valitsuse otsuse vastu tõkestada nende püüki poolsaare vetes.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles