Petturkonkurentidest vabanenud kütusefirmade käive kasvas

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kütus.
Kütus. Foto: Liis Treimann / Postimees

Üle poole 2011. aastal Äripäeva käibe TOPi esiotsas olnud suurfirmadest kasvatas möödunud aastal veelgi käivet. Suurimad võitjad olid petturkonkurentidest vabanenud kütusefirmad.

Neste Eesti ASi käive kasvas aastaga ligi kaks korda. Kütusefirma peadirektori Ivar Kohvi sõnul oli põhjus 2011. aastal jõustunud seadusemuudatus, millega käibemaksupettused kütuse­turul kontrolli alla saadi, kirjutab Äripäev.

«Üle mitme aasta saime rääkida normaalsest konkurentsist. See võimaldas meil eeskätt mootori­kütuste hulgimüügiturul tublisti mahtu kasvatada,» lausus Kohv.

Turul ikka veel halli kütust

Statoil Fuel & Retail Eesti AS kasvatas möödunud aastal käivet 54 protsenti. Sarnaselt Kohviga ütles Statoili finantsdirektor Paavo Siimann, et põhjuseks oli ebaseadusliku mootorkütuse vähenemine turul. AS Olerex kasvatas eelmisel aastal käivet 17 protsendi võrra.

Kohvi hinnangul oleks kasvuruumi veelgi, kui salakütuse müüjad turult täielikult kaoksid. Kohv on varem Äripäevale rääkinud ja kordas nüüdki, et tema hinnangul on halli kütuse ehk maksmata maksudega kütuse osakaal endiselt kuni viiendik turu mahust.

ASi Alexela Oil juht Ain Kuusik ütles Äripäevale juunis, et nende ettevõte pole rohkem kui pool aastat võitnud ühtegi hanget, sest konkurendid suudavad alati kahtlaselt madala hinna välja võluda. «Normaalne konkurents kütuseturul puudub, seega on olukord ausate kütusemüüjate jaoks keeruline,» lisas Neste juht Kohv nüüd.

Loe edasi Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles