Kommertspankade laenukahjum kasvab tänavu 8 miljardi kroonini

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
100-kroonise nimiväärtusega kuldmünt, mille saab endale soetada 3500 krooni eest.
100-kroonise nimiväärtusega kuldmünt, mille saab endale soetada 3500 krooni eest. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Keskpanga hinnangul kasvab pankade laenukahjum tänavu 7-8 miljardi kroonini ehk nelja protsendini portfellist.


Kommertspankade laenuportfell on praegu umbes 240 miljardit krooni. Eesti Panga analüütikute hinnangul tõmbub see aasta lõpuks aga mitme miljardi võrra koomale. Keskpank prognoosib, et laenukahjude maht selle aasta lõpuks on 7-8 miljardit krooni.

Keskpanga prognoos tähendaks kokkuvõttes siis seda, et pankade laenuportfell on aasta lõpuks umbes 220 miljardit krooni ehk 20 miljardit krooni väiksem kui praegu.

Keskpanga statistika järgi said Eestis tegutsevad pangad ainuüksi maikuus 315 miljonit krooni kahjumit.

Kokku on pangad Eestis selle aasta viie kuuga teeninud omanikele 821 miljonit krooni kahjumit. Maikuu kahjunäitaja oli ka selle aasta kõige järsem.

Kommertspankade kahjum siiski ei ulatu aasta lõpuks 7-8 miljardi kroonini, sest muudelt teenustel teenivad nad kasumit. Aga suuremaks kui 800 miljonit see siiski kujuneb.

Eesti Panga kinnitusel muretsemiseks siiski pole põhjust, meie pankade rahastatus on jätkuvalt piisav, et kõik kohustused täita.
Eesti Panga kevadprognoosi põhistsenaariumi põhjal suureneb üle 60 päeva viivist kandvate laenude osakaal laenuportfellis käesoleva aasta lõpus 9 protsendini ja laenukahjumid ligi 4 protsendini pangalaenude kogumahust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles