Algab kool: jaht soodsale elupaigale

, Arco Real Estate’i analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva mnt 27 asuv ühiselamu.
Narva mnt 27 asuv ühiselamu. Foto: Margus Ansu

Kibe puudus ühiselamukohtadest ja vabadusiha sunnib tudengeid enne uue õppeaasta algust paaniliselt odavaid üürikortereid otsima. Suurim valik on õppuritel Tallinnas.

Tudengeile taskukohaste korterite hulk ja hinnatase on Arco Vara maaklerite hinnangul jäänud mullusega võrreldes enam-vähem samaks. Tartus on hinnad tõusnud, ka Pärnus on need juba mitu aastat tõusuteel, ehkki suviste puhkajate asendamine õpilastega on Pärnu eripära ning sügiseks elamist leida pole seal kuigi keeruline. Tartus aga maksab kahetoaline üürikorter tänavu keskmiselt 30 eurot rohkem kui mullu.

Tudengeid peljatakse

Eesti linnad erinevad silmanähtavalt tudengilembuse ja ettevaatlikkuse poolest, kuigi korteriomanikel on oma vara õpilastele välja üürimise kogemusi seinast seina. On neid, kes tudengeile korduvalt üürinud ja sellega väga rahul, aga neidki, kes noorte ülemeelikuse tõttu kannatada on saanud.

Seetõttu ei soovi eriti paremate korterite omanikud äsja gümnaasiumi lõpetanud noori jutule võtta. Näiteks väikeses Haapsalus peljatakse õppureid, ehkki vabu kortereid on. Omanikud eelistavad pikemaajalisi elanikke ning pereinimesi.

Korteriomanike jaoks suurendab tänavu riski seegi, et suvel rakendunud kõrgharidusreform kasvatab tõenäoliselt nende esmakursuslaste osakaalu, kellel pole iseseisvat elu alustades vanematest kuigi suurt rahalist tuge.

«Tudengite vajaduste katmiseks jääb kortereid hetkel väheks,» kommenteeris Tallinna maakler Helena-Laura Lesment, kelle sõnul pole liiga kalleid kortereid mõtet arvestada, kuid kahe- või kolmetoalisi kortereid hinnaklassis 300–400 eurot, mida tudengid saaksid mitme peale üürida, napib. «Samas, ühetoalisi kortereid on minu hinnangul veel vähem saada või siis lähevad need tõesti üleöö ära.» Tallinnas leiab odavaimad korterid mägedel ja Koplis.

Tartu maakleri Anne Heinlo sõnul on tudengite seas enim nõutud ühe- kuni kahetoalised korterid. Populaarsemate üürikorterite hind jääb Tartus 200–450 euro vahele. «Tartus on üüriturg aasta ringi aktiivne ja korterid leiavad kohe üürilise,» kinnitas ta.

Heinlo lisas, et suuremate korterite omanikud ei poolda, et korterisse tuleb mitu üliõpilast – pigem eelistatakse peresid. «Üliõpilastega kaasnevad peod jms. Aga kahetoalisi jagatakse kahe peale küll,» lisas maakler.

Üüritakse kamba peale

Pärnus on õpilastel küllaltki lihtne elamispinda leida. «Pärnu eripära – suvel suveüürilised, talvel õpilased,» rääkis maakler Sirje Savvest. «Pärnus on ka mitmeid majutusasutusi, mis talvel töötavad nagu ühiselamud ja kus õpilastele kehtivad soodustused.»

Hinnad olenevad Pärnuski palju piirkonnast, aga enam-vähem korras korterid jäävad vahemikku 130–200 eurot, juba paremas korras ja suuremad maksavad 200–300 eurot kuus.

Kallimad on juba nii head korterid, et sinna õpilasi eriti ei soovita, lisas Savvest.

Noorte koopereerumisel korterite üürimisel tekib Savvesti hinnangul kindlalt kulude kokkuhoid ja seda Pärnus ka kasutatakse. Odavamad üürikorterid on ahiküttega, lihtsalt kulunud ja aegunud või asuvad hoopis Sindis.

Viljandi ja Viljandimaa piirkonna juhi Aime Opermanni sõnul jääb üürikorterite hind tavaliselt 130–150 euro juurde. Pakutakse ka kallimaid kortereid, mis lähevad üürikorterite vähesuse tõttu samuti hästi. Viimaste kahe-kolmetoaliste sisustatud või väga heas korras Viljandi kesklinna korterite puhul soostus üürnik maksma lausa 250–260 eurot kuus, millele lisanduvad kommunaalmaksud.

Ka Viljandis võtavad noored eluaseme üürile mitme peale.

 

Üürikulu (eurot/kuus, lisanduvad kommunaalmaksud)

Tallinn

1-toalised 200–300 eurot, 2-toalised 300–500 eurot, 3-toalised 350–700 eurot, 4-toalised 500–1000 eurot

Tartu

1–2-toalised 200–450 eurot

Pärnu

odavamad korterid 130–200 eurot, paremas korras ja suuremad 200–300 eurot

Viljandi

tavaline üür 130–150 euro piires

Haapsalu

1-toalised alates 70 eurost, 2-toalised alates 100 eurost

Narva

1-toalised 60–200 eurot, 2-toalised 100–250 eurot, 3-toalised 150–350 eurot

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles