Mööblitööstuse kasv pidurdus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haljalas tegutseva mööblitööstuse Bellus Furniture OÜ toodang.
Haljalas tegutseva mööblitööstuse Bellus Furniture OÜ toodang. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Eelnevatel aastatel toimunud kiire kasv Eesti mööblitööstuses pidurdus mullu, müügikasv jäi paari protsendi piiresse ja püsivhindades mõõdetud toodangumahud kukkusid paari protsendi võrra.

Peamiselt suurenenud tööjõukulude ja energiahindade kasvu tõttu tõusid tootjahinnad 3,5 protsenti. Kuigi 2012. aastal mööblitööstuses hõive kasv pidurdus, oli palgatõus Eesti keskmisest kiirem, edastas Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium.

Tööjõukulude kasvuga koos suurenes kogulisandväärtus hõivatu kohta sektoris ligi kümnendiku võrra. Samuti kasvas kogukasum aastaga ligi viiendiku võrra.

Kui 2011. aastal kasvas müük siseturule ekspordist kiiremini, siis eelmisel aastal rollid vahetusid. Põhilisteks ekspordi sihtriikideks on põhjamaad, kuhu 2012. aastal suundus üle 80 protsenti kogu sektori välisturgudele suunatud toodangust. Samas Skandinaavia riikidesse eksport mõnevõrra vähenes ning varasemast rohkem müüdi kaupa Ida-Euroopasse, sealhulgas Lätti, Venemaale ja Ukrainasse.

Kui aasta varem olid investeeringud mööblitööstuses kiirelt kasvanud, siis 2012. aastal need langesid ligi veerandi võrra. Ligi kaks kolmandikku investeeringutest tehti masinatesse ja seadmetesse ning need langesid enam kui veerandi võrra. Samas investeeriti varasema aastaga võrreldes rohkem transpordivahenditesse, hoonete ja rajatiste ehitamisse ning rekonstrueerimisse.

Eesti Konjunktuurinstituudi uuringu tulemustest selgus, et 2013. aasta kevadel olid mööblitööstuse ettevõtted mõneti ebakindlamad kui aasta varem samal ajal. Eksport ning kogutellimused olid üsna madalad ning tootmisvõimsuste rakendatuse tase aastaga langenud. Seega on võimalik, et tänavu jäävad investeeringute mahud jätkuvalt tagasihoidlikuks.

Mööblitööstus on pikkade traditsioonidega sektor ning Eestis on ligi 600 mööblit tootvat ettevõtet, mis annavad tööd enam kui 7000 inimesele. Olulised tööandjad maapiirkondades on mikroettevõtted. Suurema töötajatearvuga mööblitööstusettevõtted asuvad Harjumaal ja Kagu-Eestis.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles