Eesti Energia nõustus alandama üldteenuse marginaali 0,02 sendi võrra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Rink
Margus Rink Foto: Liis Treimann

Eesti Energia juhatuse liige Margus Rink kinnitas, et nende vaidlus konkurentsiametiga ei ole kaugeltki lõppenud ja nad edastavad täna ametile uued vastuargumendid, kuid väga väiksel määral siiski korrigeerivad nad augusti arveid koostades oma üldteenuse marginaali.

Ringi sõnul annab see korrektsioon näiteks juulikuu üldteenuse marginaali arvesse võttes võitu umbes 0,02 senti 0,98st ehk siis pärast korrektuuri oleks üldteenuse marginaal eelmisel kuul olnud 0,96 s/kWh. Mille arvelt marginaali muudetakse, ei saa aga Eesti Energia avaldada, sest see kuulub ärisaladuse kaitse alla.

Suurema osa konkurentsiameti väidetega aga ei ole Eesti Energia Ringi sõnul nõus ning peamised erimeelsused tulenevad erinevast arusaamast, millega tuleks avatud turu üldteenuse marginaali võrrelda.

Rink tõi välja, et konkurentsiamet võrdleb üldteenuse marginaali 2010. aasta suletud turu marginaaliga ja tänaste lepinguliste klientide marginaaliga, mis on vastavalt 0,13 s/kWh ja 0,3 s/kWh kohta. Kuid avatud turu kulud on suletud turust täiesti erinevad ning üldteenuse marginaal on kõrgem, kuna fikseeritud klienditeeninduse kulud jagunevad tunduvalt väiksema tarbimismahu kohta kui lepingulistel klientidel.

«See vaidlus on kestnud juba seitse kuud, aga me oleme seda juhatuses arutanud ja oleme oma arvutustes ja argumentides nii kindlad, et lihtsalt ei näe järeleandmise kohta,» ütles Rink.

Üldteenuse marginaal hakkab Ringi kinnitusel mingil määral vähenema ka seetõttu, et klienditeenindusi ja klienditeenindajate arvu vähendatakse. Samal ajal siiski üldteenusena tarbitava elektri maht järjest väheneb ja see tõstab hinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles