Paberitööstuse arengut pärssis nõrk eksport

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehra paberivabrik.
Kehra paberivabrik. Foto: Andres Haabu / Postimees

2012. aastal suurenes paberitööstussektori toodangumaht püsivhindades varasema aastaga küll ligi 2 protsenti, kuid müügimahud jooksevhindades vähenesid ühe protsendi võrra.

Sektoris kasvas töötajate arv paari protsendi võrra ning palk 4,5 protsenti, kuid kasum püsis endisel tasemel ning täheldada võis tööviljakuse vähenemist ühe töötaja kohta 15 protsendi võrra.

Kogu sektori konkurentsivõime sõltub suuresti välisturgudest, kuhu müüakse enam kui 82% toodangust. Ekspordi sihtriikide osatähtsus on aastate jooksul muutunud - kui 2011. aastal eksporditi kõige rohkem Prantsusmaale siis mullu Hollandisse ja Indiasse. Oluliseks sihtriigiks on ka Egiptus, kuhu eksporditakse peamiselt jõupaberit ja pappi. Koduturu osatähtsus on aasta-aastalt vähenenud.

Paberitööstust mõjutavad peamiselt globaalsed trendid, nagu paberi nõudluse vähenemine ning paberitootmise liikumine odavama energiaga riikidesse, kus on lõdvemad keskkonnanormid. Efektiivsuse kasvatamine iseloomustas mullu ka sektori suurettevõtteid. Peamiselt jätkati eelnevalt alustatud mahukate rekonstrueerimisplaanide elluviimist. Konkurentsivõime säilitamiseks on ettevõtted investeerinud järjepidevalt tehnoloogia uuendamisse.

Sektori selgroo moodustavad kaks ettevõtet, kes kokku annavad üle kahe kolmandiku sektori müügitulust. Üks on ligi 67 miljoni eurose käibega AS Estonian Cell ning teine samasse suurusjärku jääva käibega Horizon Tselluloosi ja Paberi AS.

2013. aasta kevadel Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt küsitletud paberitööstuse ettevõtted olid tuleviku suhtes positiivsemalt meelestatud kui aasta varem. Samuti oli mullusest kõrgem tootmisvõimsuste rakendatuse tase, mis näitab, et tööd jätkub ning 2013. aasta võib tulla parem kui eelmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles