Katalaani separatistid vennastuvad Gibraltari võimudega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia iseseisvusmeelsete lipp ühel Barcelona katusel.
Kataloonia iseseisvusmeelsete lipp ühel Barcelona katusel. Foto: Evelyn Kaldoja

Kataloonia suurim separatistlik partei on läkitanud Gibraltari peaministrile kirja, milles väljendab Briti territooriumile «solidaarsust» Hispaania valitsuse «türanniseerimise ja kiusamise» keskel.

Kataloonia suuruselt teise partei Esquerra Republicana (ERC) poolt Gibraltari peaministrile Fabian Picardole saadetud kirjas seisab, et erakond «mõistab hukka Hispaania võimude meetodid» Gibraltari ümber lahvatanud konfliktis, süüdistades Hispaania kabinetti suitsukatte tekitamises võimupartei musta kassa skandaali ümber.

Tõenäoliselt ärritab Esquerra Republicana sekkumine tõsiselt Hispaania paremtsentristlikku valitsust, mis seisab vankumatult vastu Kataloonia iseseisvumisele ning kaitseb jõuliselt oma nägemust Hispaania territooriumi terviklikkusest – millesse aeg-ajalt kaasatakse ka Gibraltar.

ERC esindaja Hispaania parlamendis ütleb nii inglise kui katalaani keeles kirjutatud läkituses: «Me oleme veendunud, et nii Gibraltari kui Kataloonia küsimust on võimalik lahendada üksnes dialoogi, valimisõiguse ja enesemääramise printsiibi kontekstis. Ühtegi küsimust ei tohiks lahendada ilma kõnealuse rahvaga konsulteerimata.»

Hispaania valitsus, mis on kruttinud üles diplomaatilisi pingeid Suurbritanniaga tekitades Gibraltari piirile pikad järjekorrad, väidab end võitlevat salakaubaveoga ning tegutsevat lähtuvalt ELi reeglitest.

Veel enne seda kutsus Hispaania välisminister esile Briti peaministri David Cameroni sekkumise, mainides 50 euroste piirilõivude kehtestamise võimalust kättemaksuks Gibraltari valitsusele, mis hakkas paigaldama oma rannikuvette betoonplokke, blokeerides Hispaania kalalaevade ligipääsu.

Kuigi Briti valitsus väitis läinud nädalal, et Madrid olevat teinud järeleandmisi, hoiab Hispaania peaminister Mariano Rajoy jäika joont, õigustab aeganõudvaid piirikontrolle ning viitab võimalusele pöörduda tüliga ÜROsse.

Sel nädalal kordas Briti valitsus väidet, et kontrollid on «poliitiliselt motiveeritud ja täiesti ebaproportsionaalsed», hoiatades Madridi, et «kaalub tõsiselt» kohtulikke meetmeid.

Seekordne Gibraltari-tüli tekkis ajal, mil Rajoy Popular partei on mattunud süüdistuste alla musta kassa pidamises tervelt kahe aastakümne jooksul. Erakonna endise laekuri väitel võttis kassast summasid ka Rajoy ise.

Rajoy ja tema kaasvõitlejad eitavad süüdistusi raevukalt. Asja uurib Madridi kohus.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles