Toiduhinnad on maailmaturul kolmandat kuud languses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkrut kutsutakse valgeks surmaks.
Suhkrut kutsutakse valgeks surmaks. Foto: SCANPIX

FAO toiduhinna indeks on langenud kolmel järjestikusel kuul – juulis oli see keskmiselt 205,9 punkti ehk 4 punkti (ligi kaks protsenti) allpool juuni korrigeeritud väärtust ning 7 punkti (3,3%) madalam kui juulis 2012.

Juulikuine langus oli suuresti ajendatud teravilja madalatest hindadest maailmaturul. Ka soja- ja palmiõli, suhkru ning liha- ja piimatoodete noteeringud olid juunikuisest madalamad, teatas Eesti Konjunktuuriinstituut.

Teravilja hinnaindeks oli juulis keskmiselt 227,7 punkti, jäädes 8,8 punkti (3,7%) juuni ning 33 punkti (ligi 13%) mulluse juuli tasemest madalamale. Järsu languse põhjuseks on soodne ilmastik, mis on suurendanud lootusi suurpärasele maisisaagile, mille tagajärjel on maisi hind madalale langenud. Ka nisu hind langeb, ent hoogne eksport pidurdab seda. Riisi hinnamuutused sõltuvad päritolust – Tai riisi hind langeb, Vietnami riisi hindade noteeringud on aga kõrgemad.

Õli hinnaindeks oli juulis keskmiselt 191 punkti, olles 7 punkti (3,3%) madalam kui juunis ning kukkudes viimase kolme aasta madalaimale tasemele. Head saagi väljavaated, suured ekspordikogused ning vähene nõudlus (sh biodiisli sektoris) on langetanud sojaõli hinda. Palmiõli hinna languse taga on suured tootmismahud ja oodatust väiksem impordinõudlus. Paranenud prognoosid 2013/14 aasta saakidele on langetanud ka rapsi- ja päevalilleõli hinda.

Piimatoodete hinnaindeks oli juulis keskmiselt 236,3 punkti, langedes kuuga 2,6 punkti (1,1%). Piimatoodete hinnalangus juulis oli mõnevõrra väiksem kui mais-juunis, sest piima tootmine vähenes nii Euroopas, Lõuna-Ameerikas kui ka USA-s. Piiratud varud tõstsid piimapulbri hinda, ent selle tõus ei korvanud nõudluse vähenemisega kaasnenud juustu hinna langust.

Liha hinnaindeks oli juulis 173,3 punkti, jäädes pea juunikuisele tasemele. Linnu- ja sealiha hind langes, veise- ja lambaliha hind tõusis. Üldiselt on märke, et liha hinnad maailmaturul on langemas, põhjuseks vähenenud impordinõudlus, eelkõige Aasia riikides, kus liha tootmise kasv on võimaldanud nii mõneski paigas luua varud kohalikust toodangust.

Suhkru hinnaindeks oli juulis keskmiselt 239 punkti, olles 3,6 punkti (1,5%) madalam kui juunis. Eeldatav suur ületootmine suuremates tootmispiirkondades langetas suhkru hinda neljandat kuud järjest. Etanooli hinna langus Brasiilias motiveeris suhkruroost enam tootma etanooli asemel suhkrut, mis aga survestab täiendavalt suhkru maailmaturu hinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles