Mehhiko avab oma energiasektori

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pemex.
Pemex. Foto: SCANPIX

Mehhiko president Enrique Peña Nieto käivitas kava muuta riigi põhiseadust ning avada energiasektor välismaistele investoritele – pärast 75 aasta pikkust suletust.

President tegi ettepaneku lõdvendada riikliku naftamonopoli Pemexi haaret ning kutsuda osalema sellised firmad nagu näiteks ExxonMobil ja Royal Dutch Shell.

Potentsiaalselt on tegemist suurima muutusega riigis alates Põhja-Ameerika Vabakaubanduslepingu (NAFTA) allakirjutamisest aastal 1994.

Peña Nieto kavatseb muuta põhiseaduse artiklit 27, mis keelab eraettevõtetel maavarasid reserveerida ja kasumijaotuskokkuleppeid sõlmida, samuti artiklit 28 – mis lubab Mehhiko energiasektoris tegutseda vaid riigifirmadel.

Mehhiko istub naftavarude otsas, mille kogust hinnatakse 115 miljardi barreli naftaekvivalendi peale. Antud kogust võib kõrvutada Kuveidi varudega.

Pemexi hinnangul võib sellele kogusele lisada veel 27 miljardit barrelit süvamerenaftat, mille õigete investeeringute ja tehnoloogiatega kätte võiks saada.

Kõik Mehhiko energiaahela lülid on kuulunud seadusega Mehhiko rahvale alates 1938. aastast, mil president Lazaro Cardenas sundvõõrandas väljad USA ja Briti firmadelt.

Pemex on kujutanud endast valitsusele kindlat sissetulekuallikat, tagades kolmandiku riigituludest. Seetõttu on aga valitseb firmas tõsine investeeringute põud.

Oma 100 miljardi dollarilise käibega on Pemex maailma suuruselt seitsmes naftatootja, kuid viimase kümnendiga on tootmine kukkunud veerandi võrra alla 2,6 miljoni barreli peale päevas.

Peña Nieto sõnutsi teeb reform allakäiguspiraalile lõpu ja tagab «kõigile mehhiklastele odavama energia».

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles