Harri Õunapuu firma sai suure trahvi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kruusakaevandus.
Kruusakaevandus. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Keskkonnainspektsioon määras Reformierakonda kuuluva Harri Õunapuu firmale Hagudi Kruus kaevandamisega tekitatud keskkonnakahjude eest 715 000 krooni trahvi.

Õunapuu ütles BNS-ile, et trahvi määramise põhjuseks oli liiga sügavalt kaevandamine. Keskkonnainspektsiooni poolse hinnangu järgi kaevandati liigselt 71 500 krooni eest. Maapõueseaduse järgi korrutatakse sellisel juhul keskkonnale tekitatud kahjud kümnega.
Õunapuu sõnul tuleb Eestis seadusi täita ning riigile on tasutud 715 000 krooni suurune summa.

Samas viitas Õunapuu vastuolule maapõueseaduses. Tema sõnul ütleb seadus, et kui ühes kohas juba kaevandatakse, siis tuleb maavara sealt lõpuni ammutada. Kui kaevandamisele järgnevalt tekib olukord, et antud maavara enam samas kohas hiljem kaevandada ei saa, on tegemist taaskord keskkonnakahjudega.

Õunapuu sõnul kaevandati just sellel põhjusel sügavamalt kui lubatud.

«Seaduse ja tegelikkuse vahel valitseb vastuolu,» lisas Õunapuu. Tema sõnul tellis Hagudi Kruus sõltumatutelt ekspertidelt ettevõtte tegevusest tuleneva keskkonnamõjude hindamise. «Ettevõtte poolt valitud kaevandamistehnoloogia on õige ja keskkonnale kahju pole tektitatud,» kirjeldas Õunapuu hinnangut.

Õunapuu on riigikogu liige ning kuulunud varasemalt ka Eesti Panga nõukogusse.

Hagudi Kruus tegeleb killustiku, kruusa ja liiva kaevandamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles