Eesti Energia on tõstnud üldteenuse marginaali börsipaketi marginaaliga võrreldes kolmekordseks

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter.
Elekter. Foto: Elmo Riig / Sakala

Elektripakettide võrdlusportaali Energiaturg.ee tegevjuht Moonika Kukke sõnul on Eesti Energia hoolimata konkurentsiameti hinnangust tõstnud oma üldteenuse marginaali börsipaketi marginaaliga võrreldes kolmekordseks.

«Konkurentsiamet teostas Eesti Energia jaanuarikuu üldteenuse marginaali hinna - 0,72 senti ühe kWh kohta - üle pikalt järelevalvet, avaldades juulis seisukoha, et kahekordselt elektripaketi marginaali ületav üldteenuse marginaal on liiga kõrge. Tänaseks erineb Eesti Energia üldteenuse marginaal, 0,98 senti ühe kWh kohta, sama ettevõtte börsipaketi marginaalist, 0,29 sendist, rohkem kui kolm korda,» ütles Energiaturg.ee tegevjuht Moonika Kukke.

Kukke sõnul pärsivad tarbijatele tagantjärgi avaldatud ootamatud hinnahüpped positiivset suhtumist avatud elektriturgu, mistõttu tuleks üldteenuse osutajate ja riikliku järelevalvet teostava Konkurentsiameti erinevad tõlgendused marginaali suuruse ja selle põhjendatuse kohta kiiremas korras selgeks rääkida.

«Üldteenuse marginaal võiks olla stabiilne ja ette teada,» tegi Energiaturg.ee tegevjuht Kukke ettepaneku.

Suuremate üldteenuse osutajate üldteenuse marginaal ühe kWh kohta oli kõige soodsam VKG Elektrivõrkudel, 0,65 senti koos käibemaksuga, millele järgnesid Imatra Elekter 0,97-sendise marginaaliga ning Eesti Energia  0,98-sendise marginaaliga.

Juulis maksid näiteks 10 000 kWh aastatarbimisega eramu omanikud üldteenuse kasutajatena keskmiselt 5,21 eurot rohkem kui kõige populaarsema börsipaketi tarbijad, kuid kõige populaarsema fikseeritud hinnaga paketi kasutajatega võrreldes oli hinnavõit 0,48 eurot. Hinnad sisaldavad käibemaksu, kuid tegemist on üksnes elektri maksumusega, ilma võrgutasude ja aktsiisideta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles