Maksumaksjad: seadust ei tohiks välja kuulutada

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasse Lehis.
Lasse Lehis. Foto: Peeter Langovits

Maksumaksjate liidu juhatuse esimees Lasse Lehis ütles, et praguses olukorras oleks kõige mõistlikum, kui president käibemaksu tõstvat seadust välja ei kuulutaks.


«Mõtlesime pöörduda maksumaksjate liiduga presidendi poole palvega, et ta ei kuulutaks seadust välja, aga õiguskantsleri sekkumine oleks igal juhul vajalik, toetame seda,» ütles Lehis.

Tema hinnangul ei ole seda seadusepügalat puht tehniliselt võimalik 1. juuliks rakendada, sest lepinguid pole võimalik päevapealt muuta ja programme nii ruttu ümber seadistada.

«Leping tähendab ju kokkulepet teise poolega, kes ei pruugi muudatusega sugugi päri olla,» lausus Lehis. Ta avaldas kartust, et paljudel ettevõtjail tuleb see kahe protsendi suurune hinnatõus nüüd omast taskust kinni maksta ja oodata on hulgaliselt kohtuvaidlusi.

«Meil on näiteks kilendihaldusprogramm, mida me ei saagi ise muuta, aga kui programmeerija näiteks puhkusel on, jääbki see tegemata,» tõi Lehis näite oma majast.

Maksumaksjate eestkõeneleja hinnangul tehti käibemaksu tõstmine üldse kuidagi salaja: «Minu arust käituvad selle tegijad praegu nagu tuppa kakanud kass, kes ise ka häbeneb, millega hakkama sai.»

Lehis hoiatas ka selle eest, kui seadus tagantjärele põhiseadusega vastuolus olevaks kuulutatakse, sest siis sünnib sellest palju pahandust. Seetõttu näeb ta ainult kaht võimalust: kas seaduse rakendumise tähtaeg edasi lükata või jätta see välja kuulutamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles