EVEA küsib käibemaksu kiire kergitamise seaduslikkust õiguskantslerilt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prisma hinnasildid.
Prisma hinnasildid. Foto: Liis Treimann

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni (EVEA) pöördus siseturul tegutsevate Eesti ettevõtjate nimel õiguskantsleri poole, saamaks tema seisukohta, kas riigikogu otsus käibemaksu määra muudatuste rakendamise kohta kuue tööpäevase etteteatamisega on põhiseadusvastane ja ettevõtjatele ebamõistlikult koormav.

EVEA on seisukohal, et seadusandja on jätnud hindamata oma otsuse rakendamisega kaasneva kulu ja halduskoormuse ettevõtjatele ning on seadnud uuele maksumäärale üleminekuks ebamõistlikult lühikese tähtaja, teatas assotsiatsioon.

Riigikogu muutis 18. juunil käibemaksuseadust, tõstes üldist käibemaksumäära 18 protsendilt 20-le, muudatuse kehtimisajaks määrati 1. juuli.

EVEA hinnangul on maksumuudatuse nii lühike etteteatamisaeg selgelt vastuolus õiguspärase ootuse printsiibiga ja seega ilmselt põhiseadusvastane.

Õigustloovate aktide eelnõude normitehnilise eeskirja kohaselt on jõustumisnormi sätestades muuhulgas vaja arvestada, et seaduses ettenähtud õiguste ja kohustuste muudatustega tutvumiseks ning korralduslikuks ja halduslikuks eeltööks peab olema piisavalt aega.

Seejuures näeb riigivastutuse seadus põhimõtteliselt ette võimaluse nõuda avaliku võimu kandja poolt oma kohustuste olulise rikkumise korral õigustloova aktiga tekitatud kahju hüvitamist.

«Seadusandja on kehtestanud selgelt ebamõistlikult lühikese jõustumise tähtaja, mida käesoleval juhul ei õigusta ka valitsev majandussurutis, mis ei muuda hea seadusloome põhimõtet ega ettevõtjate põhiseaduslikke tagatisi olematuks,» märgib EVEA.

Samuti põhjustab nii lühikene etteteatamistähtaeg EVEA hinnangul arvukalt vaidlusi tsiviilkäibes ning muudab väike- ja keskmiste ettevõtjate olukorra niigi keerulises seisus veelgi raskemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles