ASI esitas hagi riskikapitalifondi Gild Arbitrage vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnno Vähk
Tõnno Vähk Foto: Peeter Langovits.

Riskikapitalifondi Gild Arbitrage üks laenuandja, Ambient Sound Investments OÜ (ASI) esitas Harju maakohtule hagi fondi võlgnevuse osaliseks tasumiseks ligi 22 miljoni krooni ulatuses.


Juuni esimestel nädalatel tutvustas fond laenuandjatele plaani restruktureerida võlgnevused kõigile laenuandjatele ühtsetel tingimustel.

«Oleme otsinud nii ASI kui ka teiste laenuandjatega mõlemaid pooli rahuldavaid lahendusi, hoidudes investorite kaitse huvides varade kiirmüügist. Varade kiirmüük ei toeta ka laenuandjate huve, kuna üsna tõenäoliselt ei kata kiirmüügist saadav tulu fondi laenukohustusi,» selgitas Gild Bankers.

Gild Bankersi teatel tutvustas ta eelmisel nädalal teiste laenuandjate seas ka ASI-le plaani, mis võimaldaks kõiki laenuandjaid võrdsetel alustel kohelda. «Kahjuks reageeris ASI meie ettepanekule järgmisel tööpäeval pärast kokkusaamist hagiavaldusega,» ütles GILD Arbitrage'i fondijuht Tõnno Vähk.

«ASI algatusel on hagi tagamiseks blokeeritud fondi arvelduskontod Swedbankis, mis raskendab fondi tööd niigi keerulises olukorras. Seega kavatseme vastavasisulise kohtumääruse kindlasti vaidlustada. Samas jätkame fondi võlgnevuste restruktureerimise plaaniga, kuna suurem osa fondi ligi 40 laenuandjast on seda põhimõtteliselt vastuvõetavaks hinnanud,» rääkis Vähk.
ASI juht Tauno Tats selgitas, et Gild Arbitrage'il on ASI ees laenuvõlgnevus üle kuue kuu. Nõude esitamisega on ASI oodanud tema sõnul just selleks, et anda Gildile võimalus leida kõigi osakuomanike ja võlausaldajate huve arvestav lahendus.

«Selle asemel on aga Gild kasutanud seda perioodi teisi võlausaldajaid eelistavate väljamaksete tegemiseks fondi vara arvelt. Kui Gild teenindab teisi võlausaldajaid ning meid mitte, siis sellises olukorras on me paindlikkus meid oluliselt kahjustanud,»märkis Tats.

Tatsi sõnul on Gild Arbitrage valinud teadlikult ASI laenu mitteteenindamise võrreldes teiste laenudega.
«Kogu protsessi vältel oleme aru andnud endale sellest, et fondil on suur hulk osakuomanikke ja seetõttu oleme laenu tagastamisel kindlasti valmis viivisenõuet vähendama,» selgitas Tats.

Tatsi väitel pole Gild Arbitrage eelmise nädala kohtumisel ega pärast seda esitanud ASI-le ühtegi selget pakkumist olukorra lahendamiseks. «Kui Gild soovib seda meile esitada, siis oleme valmis seda vaatama. Oleme viimasel kuul regulaarselt suhelnud ka teiste võlausaldajatega, kes on meiega kontakti otsinud samade probleemidega,» märkis ta.

Gild Arbitrage'i märkimised ja lunastamised on vastavalt seadustele, fondi tingimustele ja prospektile edasi lükatud kuni 3. novembrini 2009. Fond uurib võimalusi fondi struktuuri muutmiseks, et kaasata investorid otsustusprotsessi ja toetada varade juhtimist pikema aja jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles