Narva linn tahab endale tehast osta

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narvale pakutav tehas.
Narvale pakutav tehas. Foto: Narva volikogu

Narva volikogu kiitis eile heaks plaani soetada tehas metallitöötlusettevõttelt Cargotec Estonia AS, nii loodetakse linna tuua kuni 670 uut töökohta.

Narva linna plaani kohaselt ostetakse ettevõttelt Cargotec Estonialt nii üks tööpinke täis tehasehoone kui ka kolm kinnistut lagunenud hoonetega, selgitas piirilinna volikogu esimees Mihhail Stalnuhhin Postimees.ee'le.

Tegemist on kunagise ettevõtte Baltijets territooriumiga, kuhu on plaanis rajada parkla ja juurdepääsuteed.

Cargoteci tellitud projekti kohaselt kuluks selleks 28 miljonit, kui aga krundi omanik oleks linn, siis saaks selle korda tegemiseks küsida Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt toetust.

Nii pakkuski ettevõte krunte linnale 1 krooni eest.

Lisaks lepiti aga kokku, et linn ostab ära tööstustehnikat täis tehasehoone. «Ainuüksi tööpinke on seal erinevatel hinnangutel 700 000 kuni miljoni krooni eest,» selgitas Stalnuhhin.

Enam kui 11 000-ruutmeetrine hoone on hinnatud 7 miljonile, kuid Narva peab vastavalt kokkuleppele selle eest esimesel aastal maksma 800 000 ja teisel aastal miljon krooni. Ülejäänud summa kustutatakse, kui saab teoks EAS toetuse abil kavandatav infrastruktuuriprojekt.

Oodatakse Euroopa tehaseid

«See [tehas -toim] on tööks valmis, sinna võib kas või täna töötajad sisse lasta,» kinnitas Stalnuhhin. Tema sõnul loodavad nad sinna esialgu nullrendi eest leida allüürnike Euroopa väikeste ettevõtete seast.

«Neil on võimalik tulla tööstusega sinna, kus soojus ja vesi on  kaks korda odavam kui keskmiselt Eestis. Kahjuks meil on ka palgad madalama kui Eestis,» selgitas ta. Poliitiku sõnul loodetakse nii luua linna kuni 670 uut töökohta.

Linnavolikogu juhi sõnul on nad mõelnud ka sellele, mis saab siis, kui loodetud toetus EASlt jääb saamata. «Siis me hoonet ei osta,» kinnitas ta.

Cargotec Estonia ASi tootmisdirektor Aivar Virunen selgitas Põhjarannikule, et jutt on hoonest, kus alles hiljuti asus ettevõtte põhitootmine. Praegu viiakse see üle teise hoonesse, mille moderniseerimisse ja seadmetesse panustasid Soome omanikud ligi 10 miljonit eurot.

EAS vastust on oodata augusti teises pooles ja projekti teostamiseks kulub vähemalt viis kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles