Eesti ehitajaid palgaga nöökinud soomlane peab maksma trahvi

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: ImageSource/Scanpix

Helsingi teise astme kohus karistas eile 62-aastast ehitusettevõtjat töölistele liiga väikse palga maksmise eest.


Vastavalt kohtu otsusele määrati mehele 50 päevatrahvi ja lisaks sellele peab ta tasuma riigile 5000 eurot ((ligi 78 300 krooni) kuriteost teenitud kasu tõttu, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kolm Eestist pärit vene meest tegid aastatel 2004 ja 2005 soomlase firmas katusetöid Lõuna-Soome erinevates paikades. Palka said nad töö järgi, tööpäeva pikkused varieerusid.

Firmas meeste tehtud töötunde kirja ei pandud, ehitusmehed ei mäletanud ise päris täpselt ka teenitud rahasummasid.

Politseile tunnistasid nad, et palk oli tõeliselt väike. Kuna ettevõtja maksis töölistele vähe, tegi firma ehitustöid suhteliselt madalate hindadega, rääkis üks meestest.

Teise astme kohtu hinnangul teenisid mehed kuus rohkem kui 600 eurot (9400 krooni), kuid kindlasti mitte üle 1500 euro (23 500 krooni).

Seadusele vastav palk oleks olnud mitu tuhat eurot, arvas kohus.

Meeste elukohaks oli vagunelamu, mille eest raha polnud vaja maksta.

Kohtu hinnangul oli äärmiselt madal palk tingitud sellest, et tegemist oli välismaalastega, kes ei osanud piisavalt soome keelt ega tundnud kehtivaid tööseadusi.

Töötajaid nöörinud ehitusettevõtja firma lõpetas eelmisel aastal tegevuse, kirjutab ajaleht.

Soomes võib taolise tööalase diskrimineerimise eest, kus tööandja kasutab oma huvides ära alluvate teadmatust, sõltuvust ja mõtlematust, karistada trahviga või kuni 2-aastase vangistusega. Soomes kõrvutatakse seda inimkaubanduse sarnaste kuritegudega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles