EVEA: käibemaksu muudatuste rakendamise kiirus on vastuolus terve mõistusega

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käibemaksu laekumine.
Käibemaksu laekumine. Foto: .

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon (EVEA) väljendab kõigi siseturul tegutsevate ettevõtjate nimel pahameelt riigikogu otsuse üle rakendada käibemaksu tõstmise otsus juba 1. juulist, ehk 6 tööpäeva pärast otsuse tegemist.


Taoline kiirustamine maksusüsteemi muudatuste sisseviimisel on ennekuulmatu ja lausa kurioosne, teatas EVEA. «See näitab, et seadusandjal ei ole mingit ettekujutust, millised ajalised ja rahalised kulutused kaasnevad muudatuste tegemisega kassa- ja raamatupidamissüsteemides, hindade ümbermärgistamisega tava- ja internetikauplustes ning kehtivate lepingute ja hinnakirjade muutmisega.»

Lisaks - sisseprogrammeeritud kahjud lepingutest, mis on juba sõlmitud kaubale, mille eest tasutakse vaid peale selle realiseerimist.
«Järjekordselt on valitsus ja seadusandja jätnud analüüsimata oma otsuste mõju ettevõtjate käekäigule.»

EVEAs saadakse aru põhjustest, miks valitsus soovis tõsta käibemaksu ja teisi makse. «Meie oleme olnud algusest saadik käibemaksu tõstmise vastu, kuna see ei too meie arvates reaalset lisatulu eelarvesse. Käibemaksu tõstmine piirab veelgi sisetarbimist ja ning vastupidiselt ootustele vähendab tarbimisega seotud maksude tulu ning süvendab majanduslangust.»

Lahendust oleks pidanud EVEA hinnangul otsima sisetarbimise stimuleerimisest ehk siis maksude alandamisest. «Selgelt ei ole ammendatud ka riigi enda kulude kokkuhoiu võimalused. Nüüd, kui see eos ebamajanduslik otsus on tehtud, kaasneb sellega tagatipuks absurdselt kiire jõustumine, mis toob kaasa nii suure lisakulu kui ka massiliselt stressi ja ületunde kõigile siseturul tegutsevatele ettevõtetele.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles