Maksuamet kaotas Sylvesteri vaidluse

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sylvesteri endine suuromanik Mati Polli.
Sylvesteri endine suuromanik Mati Polli. Foto: Erakogu

Riigikohus avalikustas kolmapäeval otsuse, millega tühistas endistele Sylvesteri metsafirma omanikele tehtud maksunõuded.

Otsus tähendab, et riigikassal tuleb maksta ettevõtjaile tagasi neilt kasseeritud maksusumma ja ka viivised. See tähendab riigikassale enam kui poole miljardi kroonist väljaminekut.

Riigikohus jättis muutmata Tartu ringkonnakohtu otsuse, mille kohaselt maksuotsused AS i Sylvester endiste aktsionäride Ülo Kriisa, Endel Ermeli, Aimar Varula, Ingrid Prantsu, Virko Lepmetsa, Einar Ilma, Enn Kanguri ja Ervin Naritsa osas tühistati.

Riigikohus selgitas, et maksukorralduse seaduse § 84 kohaldamisel peab maksuhaldur tuvastama, et maksukohustuslase tegevus oli suunatud sellele, et anda tehingutele maksude tasumise vältimiseks moonutatud õiguslik vorm.

Riigikohus nõustus alama astme kohtutega, et seda ei ole maksuhaldur maksumenetluses tuvastanud. Riigikohus osundas ka neile võimalustele, kuidas maksukohustuslase sellist tegevust tõendada.

Kohtumenetluses vaieldi selle üle, kas kaebajatele saab omistada juriidiliste isikute tulu. Riigikohus leidis, et maksumenetluses ei tuvastatud, et AS-i Sylvester endised aktsionärid said tulumaksuseaduse § 15 lg 1 mõttes tulu. Maksuhaldur pole näidanud, kuidas suurenes kaebajate vara äriühingule laekunud tasu näol ja kuidas oli kaebajatel seda tasu võimalik oma huvides kasutada.

Riigikohus leidis, et maksuhalduri 6. septembril 2002. a selgitus aktsiate võõrandamise küsimuses võis anda kaebajatele edasiseks tegutsemiseks kindlustunde ning AS Sylvester aktsionärid võisid sellele maksuhalduri seisukohale tuginedes oma käitumisviisi kavandada, usaldades seejuures maksuhalduri seisukoha õigsust ja paikapidavust.

Kogu maksuvaidlus on jagatud kolme halduskohtu vahel. Tallinna halduskohtu Pärnu kohtumajas pole veel asja arutatud. Tallinnas on asi pooleli ringkonnakohtus. Suurim maksunõue asjas oli ettevõtja Mati Polli vastu, kellelt riik nõudis 85,7 miljonit krooni tulumaksu.

6. augustil 2002 allkirjastasid AS Sylvester, Stora Enso Timber OY Ltd (SET) ja ASi Sylvester aktsionärid kavatsuste protokolli, mille kohaselt kavatses SET omandada kõik või vähemalt 90% Sylvesteri aktsiatest ning kõik hankeettevõtete osad/aktsiad. 2002. aasta oktoobris ja novembris sõlmitud ostu-müügilepingutega müüsid Sylvesteri aktsionärid  osa Sylvesteri aktsiaid neile kuuluvatele äriühingutele. 19. detsembril 2002 allkirjastati aktsiamüügileping, mille järgi oli aktsiate võõrandamishind nende omandamishinnast kõrgem.

Maksuamet leidis, et kaebajad paigutasid Sylvesteri aktsiad aktsiate võõrandamise üle läbirääkimiste pidamise ajal ja enne aktsiamüügilepingu sõlmimist oma juhtimisele ja kontrollile alluvatesse äriühingutesse tulumaksukohustusest kõrvalehoidumise eesmärgil. Tulumaksuseadus sätestab, et tulumaksuga maksustatakse kasu ükskõik millise võõrandatava ja varaliselt hinnatava eseme või muu varalise õiguse müügist või vahetamisest.

Seetõttu kohustas maksuamet kaebajaid vaidlustatud maksuotsustega tasuma täiendavat tulumaksu. Seadus sätestab, et kui tehingu või toimingu sisust ilmneb, et see on tehtud maksudest kõrvalehoidumise eesmärgil, kohaldatakse maksustamisel sellise tehingu või toimingu tingimusi, mis vastavad tehingu või toimingu tegelikule majanduslikule sisule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles