Ingelinvestor usub iduettevõtete tulevikku

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingelinvestor Herty Tammo peab ettevõttes kõige tähtsamaks meeskonda.
Ingelinvestor Herty Tammo peab ettevõttes kõige tähtsamaks meeskonda. Foto: Peeter Langovits

Herty Tammo on loonud kuus ettevõtet ja investeerinud veel sama paljudesse toimivatesse ettevõtesse. «Ettevõtetes, kus ma olen asutaja, on investeering sadades kordades ära tasunud. Hea näide on 18 aastat tagasi ülikooli ajal kaasasutatud terasuste tootmise Eesti turuliider T-Tammer,» rääkis Tammo.

Kõige õnnestunumaks peab ta investeeringut Ühendatud Piletite ASi ning pärast Tallinna ühiskaardi süsteemi loomist läheb ta ettevõte ühistranspordi pileti ja maksesüsteemiga Rootsi ja Venemaa turule.

Koos enda kaasasutatud rahvusvahelise äriinglite fondiga Wise Guys on ta teinud ka riskiinvesteeringuid iduettevõtetesse. Nende portfellis on 15 investeeringut ning plaan on lähiajal teha veel kümme investeeringut. Ärikoolitust ja investeeringuid pakkuva ettevõtte Wise Guys esimene kursus on olnud väga edukas, kaheksast lõpetajast viis on juba kaasanud üle 1,1 miljoni euro lisainvesteeringuid.

Wise Guys annab igale valitud iduettevõttele 15 000 eurot ning sellele järgneb kolm kuud intensiivkoolitust. Vastu saab Wise Guys igas koolitatavas iduettevõttes  kaheksaprotsendilise osaluse.

Selle ärimudeli juures läheb investeeringutest väljumisega aega – neid ei tasu enne kolme kuni seitset aastat oodata. Tammo nimetab esimest ebaõnnestunud riskiinvesteeringut ühte Läti iduettevõttesse kooliraha maksmiseks, kuna asi ebaõnnestus. See oli juba üle viie aasta tagasi.

Investeering iduettevõttesse on kõige riskantsem ning Tammo sõnul ei tohiks sellesse investeerida oma isiklikust varast rohkem kui viis kuni kümme protsenti. Kuid õigesti toimides on see potentsiaalselt kõige kasumlikum investeering.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles