Vene ettevõtjad koonduvad Navalnõi taha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene opositsioonijuht Aleksei Navalnõi
Vene opositsioonijuht Aleksei Navalnõi Foto: SCANPIX

Vene ärimehed tavatsevad poliitikast eemale hoida, peljates Kremli kättemaksu. Nüüd aga on toimunud midagi märkimisväärset: üle kolmekümne IT-sektori tippjuhi on asunud avalikult toetama Aleksei Navalnõi pürgimist Moskva linnapeaks.

Valimised leiavad aset septembris, aktiivne blogija ja korruptsiooni vastu võitleja Navalnõi on võtnud endale eesmärgiks tõugata troonilt valitsev Kremli-meelne linnapea Sergei Sobjanin.

Sel nädalal tegid 35 internetiettevõtte tegevjuhid ja omanikud hirmuga lõpparve ning kirjutasid alla «ühiskondlikule leppele» Navalnõi poliitika tõetuseks.

Ühtlasi kutsutakse teisi ärimehi initsiatiiviga liituma.

«Meie toetus ei ole [mingi] heategevus,» kirjutab rühmitus oma Nav blogis. «Me ootame Navalnõilt samme õigusriigi kaitseks, kohtunikkonna sõltumatuse toetuseks ning ametnikkonna aruandluskohustuse tagamiseks ühiskonna ees.»

Pärast Mihhail Hodorkovski vangistamist aastal 2004 on vähestel Vene ärimeestel jätkunud julgust opositsiooni avalikult toetada.

Ennetava meetmena tõotasid allakirjutanud toetada Navalnõi kampaaniat eraisikutena – mitte kui oma firmade esindajad.

Küll aga süüdistasid nad poliitikat eiravaid ärimehi «argpüksluses ja silmakirjalikkuses», kutsudes neid oma ridadesse.

Allakirjutanute hulka kuuluvad teiste hulgas Wikimarti (nn «Vene eBay») kaasasutaja Kamil Kurmakajev, HeadHunter.ru värbamiskeskkonna tegevjuht Juri Virovets ja Jelena Masolova, kelle start-upi Darberry ostis 2010. aastal ära USA grupp Groupon.

Kõigi näol on tegemist tüüpiliste noorte ja edukate Vene suurlinna-keskklassi esindajatega, kes on pettunud Vladimir Putini režiimis ja nõuavad muutust.
Copyright The Financial Times Limited 2013
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles