Galerii trollijuhtide streigist: juhid streigivad, trollid sõidavad

Sandra Maasalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingute keskliidu esimees Harri Taliga hoidis streigil silma peal.
Ametiühingute keskliidu esimees Harri Taliga hoidis streigil silma peal. Foto: Peeter Langovits.

Tallinna ühistransporditöötajate streigi määratud algusajal kell veerand üksteist hommikul sõeluvad Tallinnas Kristiine keskuse juures nii trollid kui bussid igas suunas.


Kaubanduskeskuse ees peatub järjekordne troll ja inimesed lähevad rahulikult peale. Streigist pole jälgegi.

Küll seisavad trollid number 2 ja 3 Sõpruse puiestee alguses. Ühe seisva trolli aknale on kleebitud toetusstreigi oranž silt. Selle juht Svetlana Jessina kinnitab, et streik toimub ja paljastab sõitvate trollide saladuse: tegemist on mehaanikute, lukkseppade ja teiste Tallinna Trammi- ja Trollibussikoondise (TTTK) töötajatega, kelle ettevõte on streigimurdjateks veennud.

Jessina ise ei streigi. Mees ei luba. Oranži sildi pani ta aknale aga juba hommikul, et näidata solidaarsust streikijatega. Ta on trolli juhtinud juba 12 aastat ja tahab seda edaspidigi teha.
Järsku osutab Jessina ühele punasele Citröenile, mis seisvast trollist mööda vurab. Sellega sõitvat ringi TTTK juhatuse esimees Toomas Sepp, kes kontrollib, millised töötajad streigivad.

Teiselpool teed on Toivo Uutari troll samuti rikki läinud. Ka tema ei streigi. «Kui oleks streik, tuleks teha nii, et võetakse alajaamast vool välja,» leiab ta. Nii ei pääseks ükski troll liinile. Üksikutele juhtidele on streikimine tema arvates riskantne. Juba nädalavahetusel pani TTTK välja sildi, kus ähvardati streigist osavõtjaid sanktsioonidega.

Järgmisest Sõpruse puiestee peatusest oma 9. liini trolliga veidi eemal seisev Juhan teab, et mõned trollijuhid on liinil, mõned streigivad. Kõrvalt sõelub pidevalt mööda mittestreikivaid trollibusse. Enamasti seistakse lõpp-peatuses, mitte tänaval liiklusel jalus.

Juhan töökoha kaotuse pärast ei karda. «Ehk see streik natuke mõjutab, aga tegelikult võib-olla itsitatakse kusagil pihku,» mõtiskleb ta.

Trollijuhtide ametiühingupoolne usaldusisik Veiko Mölder kinnitab, et tööandja on aegsasti kokku pannud streigimurdjate brigaadi, et ühistransporti käigus hoida. Tema sõnul kirjutas hommikul väljasõitnud 74 trolli juhist 57 alla otsusele streikida. Kui palju trollijuhte täpselt streigist osa võttis, selgub veidi hiljem. TTTK umbes 800 töötajast on ametiühingu liikmed pooled.

«Trammi- ja trollijuhte ähvardati sellega, et seisaku korral karistab neid Tallinna linn,» räägib Mölder. Tegelikkuses pole linnal selleks aga mingit seaduslikku õigust.

Mustamäel trollide lõppjaamas, kus seisab üle tosina trolli ja omavahel arutleva trollijuhi, on kohal ka ametiühingute keskliidu esimees Harri Taliga ja transpordi ametiühingu juht Peep Peterson. Peterson lubab, et ametiühingud kaitsevad viimse veretilgani kõiki oma liikmeid, keda tööandja streigis osalemise pärast šantažeerima hakkab.

Ametiühingu toest hoolimata kukkus sisuliselt läbi nii Tallinna bussi- kui trammijuhtide streik. Mölderi sõnul helistati eelnevalt paljudele juhtidele ja hoiatati neid streigis osalemise eest. Siiski peab ta streiki tähelepanu äratamise mõttes õnnestunuks, sest eemärk polnudki kellelegi kahju tekitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles