EKP: Euroopa pangad liiguvad hiigelkahjumite poole

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Ülemkogu loob nõukogu, mille tegevus peaks aitama tulevikus suuremaid rahanduskriise vältida.
Euroopa Ülemkogu loob nõukogu, mille tegevus peaks aitama tulevikus suuremaid rahanduskriise vältida. Foto: Caro / Scanpix

Euroopa pangandussektori kahjumid võivad sel ja järgmisel aastal ulatuda 283 miljardi dollarini, hoiatas Euroopa Keskpank.


Financial Timesi hinnangul võib Euroopa Keskpanga hoiatus tähendada, et siinsed pangad peavad läbi tegema USAga sarnase nn stressitesti.

E24.se kirjutab, et keskpank kahtleb, kas Euroopa pangad on võimelised uute šokkidega hakkama saama. Pankade kahjumid kasvavad hapude laenude, mitte enam väärtpaberiinvesteeringute tõttu.

IMF nõudis juba kuu aega tagasi, et  Euroopa pangad peaksid samuti stressitesti läbi tegema, et identifitseerida ja isoleerida halvaks läinud varad.

Stressitest tähendab auditit panga varade kvaliteedile, kohustustele ehk kokkuvõttes panga jätkusuutlikkusele. Test sõelub välja pangad, kes võivad vajada erakorralist abi maksumaksjalt või ka potentsiaalsed hävijad.

Keskpanga hoiatus tuli vaid mõni tund enne seda, kui reitinguagentuur Moody's langetas 30 Hispaania panga reitingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles