Euroopa Komisjon lubab aidata kaasa WiFi laiemale levikule Euroopas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu digitaalarengu volinik Neelie Kroes
Euroopa Liidu digitaalarengu volinik Neelie Kroes Foto: SCANPIX

Värskest Euroopa Komisjoni uuringust selgub, et eurooplaste soov traadita internetti kasutada on ülisuur ja seetõttu lubab asepresident Neelie Kroes igati WiFi laiemale levikule Euroopas kaasa aidata.

Uuringust selgus, et juba 71 protsenti traadita interneti mahust kasutati nutitelefonides ja tahvelarvutites, 2016. aastaks prognoositakse selle osakaalu tõusu 78 protsendini.

Üllatavad tulemused näitavad, kuidas WiFi ligipääsupunktide odavam hind muudab käitumist ja uuringu koostajad soovitavad Euroopa Liidus traadita internetti laiemalt kättesaadavamaks muuta.

«WiFi on olnud tohutult edukas ja kõigile kasulik. Teen omalt poolt kõik, et Euroopa Komisjon toetaks wifi ulatuslikumat kasutamist uute sagedusalade ja lihtsama seadusandluse kaudu,» teatas Euroopa Komisjoni asepresident Neelie Kroes.

Tõeliselt mobiilne andmeside eeldab küll 3G ja 4G võrkude kasutamist, kuid praegu on nende võrkude käitamiseks vajalike spektriõiguste ostmine kallis, tarbijate jaoks on 3G ja 4G hinnad eelkõige rändluse puhul kõrged ja need võrgud on eraldatud spektri piiratuse tõttu juba praegu paljudes Euroopa piirkondades ülekoormatud.

«Traadita võrgu omavahelist jagamist võimaldavad süsteemid on hea näide sellest, kuidas saame ühiselt tekitada kõigi jaoks parema interneti. Euroopas peaksid kõik saama internetti kasutada ka siis, kui nad ei ole parasjagu kodus või tööl,» sõnas Neelie Kroes.

WiFi kasutamine koos teiste väikesekärjeliste taristutega (mis täiendavad tavapäraseid suurekärjelisi mobiilside tugijaamu), võib aidata vähendada 3G ja 4G võrkude ülekoormatust tänu sellele, et võimaldab suunata andmeliikluse tagasiühenduse kaudu neist võrkudest välja. See aitab vähendada nii võrguoperaatorite kui ka kasutajate kulusid.

Selliste tehnoloogiate laialdasem kasutamine võib aidata nõudluse rahuldamise nimel võrke ajakohastavatel operaatoritel kokku hoida kümneid miljardeid eurosid. Kulud väheneksid ka kasutajatel, kes saaksid wifi tugijaama läheduses olles kasutada mobiilse andmeside asemel odavamat wifi ühendust. Samuti oleks väikese raadiusega tugijaamade abil võimalik laiendada võrgu leviala raskesti ligipääsetavatesse kohtadesse, näiteks suurtesse hoonetesse.

Uuringus soovitatakse järgmist:

1. teha sagedusvahemik 5150–5925 MHz kogu maailmas kättesaadavaks traadita side jaoks;
2. jätkata tööd selle nimel, et sagedusalad 2,6 GHz ja 3,5 GHz oleksid täielikult kasutavad mobiilsideks, ja alustada konsultatsioone 3,5 GHz sagedusala tulevaste litsentsimisvõimaluste ja mobiilside võimalike uute sagedusalade litsentside üle ning
3. vähendada andmeliikluse mujale suunamist võimaldavate teenuste ja võrkude avalikesse kohtadesse rajamise halduskoormust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles