Draghi lubab läbipaistvamat EKPd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpnga president Mario Draghi.
Euroopa Keskpnga president Mario Draghi. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Keskpanga (EKP) president Mario Draghi kuulutas eile välja «sisukama suhtlemise» ajastu ning lubas suuremat läbipaistvust igakuiste intressimäära otsuste filosoofia vallas.

Draghi tõotus kõlab olukorras, kus taas on hoogustunud debatt selle üle, miks EKP oma nõukogu koosolekute protokolle 30 aastat saladuses hoiab – eristudes teravalt teistest keskpankadest nagu jänkide FEDist, brittide Bank of Englandist ja Jaapani keskpangast.

Viimased avaldavad oma protokollid kuu aega pärast rahapoliitika koosolekute toimumist.

Läbipaistvuse eest võitlejate meelest on avalikkusel väga oluline teada, millest lähtuvalt sünnivad sõltumatute keskpankade otsused, mis koheselt mõjutavad kõike alates ettevõtete võimalustest töötajaid värvata kuni kodulaenude maksumuseni.

«Oleks tark sisukamalt suhelda aluspõhimõtete teemadel, millest lähtuvalt nõukogu oma otsuseid teeb,» ütles Draghi pärast EKP otsust jätta intressimäär 0,50 euro peale.

Sõna «protokollid» Draghi suust küll otseselt ei kostnud, kuid ta viitas vajadusele kommunikeerida, miks teatud otsuseid tehakse või ei tehta.

Ühtlasi tuleks presidendi sõnutsi anda avalikkusele teatud «arusaam sellest, mida [nõukogus] arutati».

Vastav ettepanek pannakse paberile juba sügiseks. Ainuüksi otsus hakata avaldama koosolekute protokolle oleks suur muutus EKP töökorralduses.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles