Kommersant: Venemaa valmistub gaasisõjaks Valgevenega

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi tööline gaasitorustiku ehitusel.
Gazpromi tööline gaasitorustiku ehitusel. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Venemaa alustas Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsiooni (ODKB) kohtumise boikoteerimise tõttu gaasisõja ettevalmistamist Valgevene vastu, kirjutab

Kommersant.


President Aleksandr Lukašenka otsustas kohtumist ignoreerida 6. juunil lahvatanud piimasõja tõttu. Venemaa riiklik tarbijajärelevalve (Rospotrebnadzor) otsustas peatada Valgevene piimatoodete impordi puuduliku dokumentatsiooni tõttu.

Valgevene välisministeeriumi eilse avalduse järgi pole riigi juhtkond absoluutselt nõus Venemaa tegevusega, mis õõnestab Valgevene majanduslikku turvalisust ja seetõttu ODKB kohtumisel ei osale.

Moskva kohtumisel pidi seitse riiki allkirjastama lepingu kollektiivsete kiirreageerimisjõudude (KSOR) loomisest.

ODKB moodustavad Venemaa, Kasahstan, Valgevene, Kõrgõzstan, Tadžikistan, Armeenia ja Usbekistan.

Kommersant uuris välja, et Kremli ametnikud ei uskunud kuni viimase hetkeni, et Valgevene liider võiks kohtumist ignoreerida. Kremli protokolliteenistus oli isegi välja valinud restorani, kus kavatseti korraldada president Dmitri Medvedevi ja Lukašenka ühine õhtusöök.

Meediaväljaande väitel valmistab Kreml nüüd ette Minski-vastast gaasirünnakut.

Mai lõpus teatas Vene saatkonna nõunik Minskis Andrei Kuznetsov, et Valgevene tasub gaasi eest osalises mahus.

«Gaasi hind tuhande kuupmeetri kohta pidi esimeses kvartalis ulatuma 210 dollarini, kuid tasumine toimub umbes 150 dollari tasemel,» rääkis diplomaat.

Presidendid Dmitri Medvedev ja Lukašenka arutasid gaasi hinna teemat eelmise aasta detsembris. Tookord lepiti kokku, et Valgevene maksab Venemaale järgmise skeemi järgi: Kesk-Euroopa hind koos hindaalandava koefitsiendiga 0,8.

Kommersandi väitel Minsk «ei märganud» esimeses kvartalis, et gaasi hind tuhande kuupmeetri kohta tõusis 128 dollarilt 210 dollarini ja maksis vana tariifi järgi.

Tänavu märtsi lõpus aset leidnud Medvedevi ja Lukašenka kohtumisel lubas Moskva, et Valgevene võib maksta gaasi eest aasta keskmise tasu ehk 150 dollarit, kuid lõplik arvestus lükati aasta lõppu. Lepet tookord kirja ei pandud.

Gazpromi esindaja Sergei Kuprijanov kinnitas Kommersandile, et mingeid täiendusi Valgevene selle aasta gaasileppesse pole tehtud.

Kommersandi allika sõnul on Gazpromil juba finantsilisi pretensioone Valgevene vastu, kuid summa suurust ei nimetanud.

Viimati ehk selle aasta alguses oli Venemaal gaasikonflikt Ukrainaga, mille tõttu kannatasid ka paljud Euroopa Liidu liikmesriigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles