Maailma potasehindu reguleeriv kartell kukkus kokku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma ühe suurima potasetootja Canpotexi kaubavagun
Maailma ühe suurima potasetootja Canpotexi kaubavagun Foto: SCANPIX

Venemaa potasetootja Uralkali teatas eile, et lõpetab müügikoostöö Belarusian Potash Co´ga, mis suures plaanis tähendab globaalse kartelli kokkuvarisemist ning potentsiaalselt madalamaid väetise- ja toiduhindasid.

Juba aastaid on väetiste ühte põhilist koostisosa, taimede juuri tugevdavat potast ehk kaaliumkarbonaati müüdud kahe suurettevõtte  - Belarusian Potash Co (BPC) ning Põhja-Ameerika Canpotexi kaudu.

Mõlemad grupid on  väetistele suurtel turgudel nagu India ja Hiina kehtestanud identsed hinnad, tegutsedes mõnede vaatlejate hinnangul samadel põhimõtetel nagu teemandikartellid. Ettevõtted aga eitavad neid süüdistusi, väites, et grupid vaid turundavad, ostavad ja tarnivad toodet.

Uralkali teatas, et lahkub Valgevene Belaruskaliga loodud 43 protsenti maailma väetiseturust kontrollivast ühisettevõttest Belarusian Potash Co, kuna ei saanud Belaruskaliga kaaliumkarbonaadi müügitingimustes kokkuleppele. Sellega lõpeb kaheksa aasta pikkune mõlemale osapoolele tohutuid kasumeid toonud partnerlus ning Venemaa ettevõte hakkab potast müüma läbi omaenda allüksuse ning Hiina partnerite, üritades kartelli kokkukukkumisega vähenevaid müügihindu katta suuremate tootmismahtudega.

Kaaliumkarbonaadi hinnalanguseks peale kartelli kokkukukkumist prognoositakse kuni 25 protsenti.

Potasetootjate aktsiahinnad vastasid uudisele suure langusega, mahult suurima tootja, Kanada Potash Corpi aktsia kukkus New Yorgi börsil eilse kauplemispäeva lõpuks 16,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles