Linnapeavalimised: Navalnõi rokib Moskvas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Navalnõi koos abikaasa Juliaga Moskva raudteejaamas.
Aleksei Navalnõi koos abikaasa Juliaga Moskva raudteejaamas. Foto: Reuters

On laupäeva õhtu Moskva Rhythm and Blues’i klubis. Lavale hüppab õhtu peaesineja Aleksei Navalnõi.

Seljas Abercrombie & Fitch’i T-särk, teksad ja tossud, tervitab Vene opositsiooniliider 200-pealist toetajaskonda kui rokkstaar. «Ega te väsinud pole?» röögib ta rahvale. «Ei!» kaigub saalist. «Ega te väsinud pole?» läheb küsimus kordamisele. «Eiii!» kõlab vastus veelgi veenvamalt.

Navalnõil, blogijast tänavaprotestijaks ning nüüd Moskva linnapeakandidaadiks sirgunud ühiskonnategelasel, on seljataga kümme huvitavat päeva. 18. juulil Kirovi kohtumajas sulgusid ta randmete ümber käerauad, karistuseks väidetava omandamise eest, mida valdavalt peetakse kättemaksuks mehe Kremli-vastase poliitilise tegevuse eest. 19. juulil teatas Kirovi apellatsioonikohus ootamatult, et Navalnõi lastakse kuni appellatsiooniistungi lõpuni vabadusse – tõenäoliselt mitmeks nädalaks.

20. juulil oli Navalnõi juba tagasi Moskvas, valmis jätkama oma linnapeakampaaniat olukorras, kus 9. septembril toimuvate valimisteni oli jäänud vaid kuus nädalat.

Kummaline pööre sündmuste arengus on sünnitanud tosinate kaupa erinevaid teooriaid. Mõned usuvad, et Moskvas aset leidnud sanktsioneerimata meeleavaldus pani Kremli ümber mõtlema. Teised arvavad, et Navalnõi lasti vabaks, et ta saaks Moskva meeriks kandideerida – ja kaotada. On ka neid, kes kinnitavad, et Navalnõid toetab saladuse katte all teatud osa poliiteliidist.

Praeguse seisuga pole aga mingit garantiid, et Navalnõi valimistel osaleda saab. (Apellatsioonikohtu istung võib lõppeda enne seda.) Ja loomulikult pole kindel ka tema võit. Praeguste arvamusküsitluste valguses jääb Navalnõi kaugele maha ametisolevast linnapeast, Kremli soosikust ja Vladimir Putini lähedasest liitlasest Sergei Sobjaninist – olles samas ikkagi teisel kohal.

Ning kõigele vaatamata on siiski šanss, et teises raundis võib Navalnõi Sobjaninit ohustama hakata. Ning sellele Navalnõi ja tema abilised kõigest hingest ka panustavad. Vastavalt riikliku küsitlusfirma VTsIOMi 20. juuli andmetele plaanisid 54 protsenti valijatest anda oma hääled Sobjaninile ja 9 protsenti Navalnõile, viiendik oli kahevahel.

Laupäeval klubi kuluaarides antud intervjuu käigus ütles Navalnõi, et tema 10 000 registreeritud vabatahtlikku teevad valimiste nimel kõvasti tööd, pidades silmas ka suuremat pilti.

«Nad usuvad, et me võime võita... Aga kõik mõistavad, et see kampaania ei ole oluline üksnes valimiste kui selliste pärast,» ütles Navalnõi. «Me loome uue poliitilise fenomeni. Me loome uut moodi poliitika, mis ei põhine poliittehnoloogial – millest kõigil on kõrini – vaid Lääne stiilis poliitika, kus asjad juhtuvad seeläbi, et inimesed päriselt lähevad välja tänavaile.»

Kampaania läänelikkust rõhutab ka tõik, et Navalnõiga on kõikjal kaasas abikaasa Julija, kes viibis ka laupäevasel üritusel – valges miniseelikus, tikk-kontsadel ja väga stiilselt riides. «Sinust saaks imeline esimene leedi,» külvab kõrvalseisev neiu ta kiidusõnadega üle.

Veelgi märkimisväärsem on aga see, et Navalnõil toimuvad ka «Obama moodi kohtumised» valijatega tänavail, nagu vabatahtlikud seda nimetavad.

«Poliitik peab kohtuma inimestega tänavanurgal, mitte lihtsalt jooksma kabinettide vahet ja paluma üht, teist ja kolmandat,» on Navalnõi veendunud.

Esimesel sedasorti koosolekul – läinud reedel – osalesid kolm potentsiaalset hääletajat, 10 Navalnõi vabatahtlikku ja 10 «provokaatorit», kellest üks lennutas Navalnõi suunas teele tomati. (Köögivili tabas hoopis sealsamas seisnud lapseootel naisterahvast.) Kolmandaks ürituseks oli Navalnõi sõnutsi kohal juba 150 potentsiaalset valijat.

Kampaania rõhub raskelt tehnoloogiahuvilistele Moskva teismelistele ja 20ndates eluaastates inimestele, kes on lükanud käima internetikampaania ning koguvad kampaania jaoks ka raha. Vähem kui nädalaga laekus neti kaudu umbes 20 miljonit rubla (üle 600 000 dollari).

Neljapäeval töötasid Navalnõi kampaanitelgis Moskva lõunaosas Ruslan Hizrijev (18) ja Anna Stupak (22). Mõlemad selgitasid, et hakkasid tundma poliitika vastu huvi Kremli-vastaste tänavaprotestide käigus 2011. aasta detsembris.

Laupäevaõhtusel üritusel ümbritses Navalnõid trobikond noori vabatahtlikke, kes ootasid kuni tund aega, et koos kandidaadiga pildile saada. Pilte tehti omaenda iPhone’idega. Nood olid varustatud spetsiaalsete ümbristega, millel oli Navalnõi pilt ja kampaania juhtlause: «Muudame Venemaad, alustame Moskvast.»

Samas leidub ka selliseid vabatahtlikke nagu 39-aastane habeme ja prillidega internetimaksete spetsialist Aleksei Petrovski, kes üritab jõuda vanemate valijateni. Selleks viibib ta näiteks Tretjakovi kunstigalerii ümbruses. «Seal leiab kõrgelt haritud inimesi, vanema generatsiooni esindajaid. Mulle meeldib nendega 30-40 minutit vestelda – ja mitte ainult Navalnõist.»

Moskva Carnegie keskuse analüütik Lilija Ševtsova kõrvutab Navalnõi interneti- ja noortekeskset kampaaniat Obama omaga aastal 2008. «Tehnoloogiliselt on Navalnõi ülim tase. Ta kogub raha, ta leiab fänne.» Kuid analüütik lisab, et tänaseni defineerib kandidaat end pelgalt Putini ja praeguste võimukandjate oponendina.

«Pole selge, mis on tema konstruktiivne strateegia ja platvorm. Eks paistab, kas Navalnõist saab tõeline poliitiline liider.»

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles