Islandi «radikaalne» laenuleevendus löögi all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
5000-kroonine rahatäht Islandi keskpanga koduleheküljelt
5000-kroonine rahatäht Islandi keskpanga koduleheküljelt Foto: Central Bank of Iceland

Islandi uue paremtsentristliku valitsuse kava kirjutada korstnasse lausa 20 protsenti kodanike kodulaenude võlgnevustest pälvib üha suuremat rahvusvahelist tähelepanu.

Reedel teatas reitinguagentuur Standard & Poor's, et on muutnud Islandi väljavaate stabiilselt negatiivseks – mis tähendab üks-kolmest-tõenäosust, et riigi krediidireiting järgmise kahe aasta jooksul kukub.

Hetkel on Islandi reiting BBB– ehk investeerimisjärgu kõige madalam tase. Üks pügal kukkumist tähendaks rämpsreitingut.

Agentuuri sõnutsi võivad kavandatud korstnassekirjutamised minna maksma 10 protsenti Islandi tänavusest sisemajanduse kogutoodangust, aga «võib-olla palju rohkem».

Võlaleevendus oli peamine lubadus, millega Islandi Iseseisvuspartei ja Progressipartei valimiskampaaniat pidasid.

Parteid keskendusid inflatsiooniga seotud laenudele, mille maksed läksid lendu pärast seda, kui riik sattus sügavasse finantskriisi ja valuuta odavnes 36 protsenti.

Peaminister ja Progressipartei liider Sigmundur David Gunnlaugsson ütles enne aprillikuiseid valimisi, et kavatseb maksta kodualenude mahakandmised kinni «juukselõikustega», mille kehtestab Islandi kokkuvarisenud pankade välismaistele kreeditoridele.

Mõlema koalitsioonierakonna liidrid on andnud märku, et välismaised võlausaldajad võivad kaotada kuni 75 protsenti oma 447 miljardi Islandi krooni (2,9 miljardi euro) suurustest nõuetest Islandi varadelt ja aktsiatelt uutes pankades, mis on kerkinud krahhis hukkunute varemetele.

Reitinguagentuuride «juhtkolmiku» ülejäänud liikmed Moody's ja Fitch hoiavad Islandi väljavaadet siiski stabiilsena.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles