Hiinas keelati viisaastakuks uute valitsushoonete ehitamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina «valge maja»
Hiina «valge maja» Foto: SCANPIX

Priiskavad banketid, kallid lõbureisid ja liiklust lõhestavad autokolonnid on juba mõnda aega tabu. Nüüd lisandus Hiina võimueliidile veel üks keeld: «ei» uutele kontoritele.

Lõppeval nädalal jõustunud viieaastane valitsushoonete ehitamise keeld on üks karmimaid meetmete seas, millega liidrid komparteid kokkuhoiule ja kasinusele kamandavad.

«Me peame tõesti kasutama oma piiratud rahalisi vahendeid ja võimalusi majanduse arendamiseks ja inimeste elujärje parandamiseks,» teatas Hiina Riiginõukogu pressiteate vahendusel.

Keeld kehtib ka olemasolevatele hoonetele – neid ei tohi laiendada.

Erinevalt Lääne kasinuspoliitikast, mille on tinginud eelarvelaekumiste langus, pingutab Hiina püksirihma hoopis seetõttu, et uus juhtkond on täheldanud moraalse allakäigu märke Kommunistliku Partei eliidi ridades.

Xi Jinpingi esimene samm parei etteotsa astudes – läinud aasta lõpus – oli keelata ära pillavad banketid, ekstravagantsed vastuvõtud, priiskavad lõbureisid ning muud korruptsiooninähud, mis on määrinud valitsuse mainet rahva teadvuses.

Meetmetel on olnud kogetav mõju Hiina majandusele: esimeses poolaastas osutus tarbijakulutuste kasv endisest aeglasemaks.

Arvestatava obaduse on saanud lukskaupade tootjad kogu maailmas.

...

Peking on ka varem üritanud ohjeldada kohalike omavalitsuste kirge püstitada massiivseid uusehitisi – mitte eriti edukalt.

Ka vaesemaid Hiina linnu ja külasid ilmestavad muinasjutulised kontorihooned, mis võivad kujutada endast näiteks USA kapitooliumihoone või mõne Euroopa palee koopiaid.

Eriliselt kurikuulsaks sai vireleva Yingquani ringkonna valitsus Anhui provintsis, kulutades kolmandiku oma eelarvest ehitamaks omaenda Valget Maja.

...

Hiina valitsus on üritanud aimata ette viise kuidas kohalikud omavalitsused võiksid keelust mööda hiilida: kalleid valitsushooneid ei tohi ehitada näiteks «instituutide» või «keskuste» nime all.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles