USA süüdistab häkkereid ajaloo suurimas küberkuriteos

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Föderaalprokurörid süüdistavad viite meest häkkimises ning krediitkaardinumbrite varguses, mis on ettevõtetele juba 300 miljonit dollarit maksma läinud. Kaks kahtlusalust on vahi all.

Paljude teiste ettevõtete hulgas langes rünnakuohvriks ka Nasdaq OMX Group Inc, kirjutab Reuters.

Prokurarid ütlesid, et nende konservatiivsel hinnagul 5 meest Venemaalt ning Ukrainast varastasid vähemalt 160 miljoni maksekaardinumbreid, põhjustades ettevõtetele kokku rohkem kui 300 miljonit dollarit kahju.

New Jersey ametvõimud kahtlustavad, et iga häkkeril oli oma ülesanne: venelased Vladimir Drinkman (32) ja Aleksandr Kalinin (26) häkkisid sisse süsteemidesse samal ajal kui Roman Kotov (32) otsis neile infot. Nad väidetavalt peitsid oma andmeid kasutades anonüümseid veebimajutusteenuseid, mida pakkus ukrainlane Mikhail Rytikov (26).

Venelane Dmitry Smilianetsi (29) süüdistatakse varastatud andmete müügis ning kasumi jaotamises. Prokurörid väitsid, et ta küsis 10 dollarit USA maksekaardi eest, 15 Canada maksekaardi eest ning 50 Euroopa maksekaardi eest, mis on kallimad seetõttu, et neil on arvutikiibid, mis teeb nad turvalisemaks.

Viis meest varjasid oma tegevust blokeerides ohvrite antiviiruse tarkvara ning salvestades andmed mitmetel häkkimisplatformidel, ütlesid prokurörid. Nad müüsid maksekaartide numbreid edasimüüjatele, kes omakorda müüsid neid online foorumis inimestele, kes kodeerisid neeb numbrid tühjadele plastikkaartidele.

«Sellist tüüpi kuritegu on tipptase,» ütles New Jersey advokaat Paul J. Fishman. «Need, kellel on oskus ja tahe murda meie arvutisüsteemidesse, ähvardavad meie majanduslikku heaolu, privaatsust ning riigi julgeolekut.»

Süüdistus puudutab ka Albert Gonzalezi, keda süüdistatakse juhtumi kaasaaitamises. Gonzalez on praegu vanglas. Talle määrati 20 aastat vanglakaristust, kuna mõisteti süüdi USA ajaloo suurima hakkimisskeemi loomise juhtimise eest, aidates varastada miljoneid deebet- ja kreeditkaarte.

Prokurörid väitsid, et 5 kahtlusalust töötasid Gonzaleziga enne kui ta Miamis arreteeriti ning hiljem jätkasid kuritegevust.

Drinkman ning Smilianets arreteeriti juunis 2012. Ülejäänud kolm häkkerit on veel tagaotsitavad.

Tom Kellermann, turvatarkvara tegija Trend Micro asepresident, arvas, et väljavaated neid kolme kahtlustatavat kätte saada, ei ole väga lootustandvad, kuna mõndades riikides vaatavad ametivõimud küberkurjategijatele läbi sõrmede.

«Ida-Euroopa riikides on väga palju varimajandust. Mõndades neis riikides nähakse kõrgtasemelist häkkerit kui riigi vara,» ütles Kellermann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles