Muutub tagatisrahaga pakendi märgistus

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kastid klaastaaraga.
Kastid klaastaaraga. Foto: Peeter Kümmel / Sakala.

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi allkirjastas määruse, millega asendatakse pakendi tagatisraha väärtust tähistavad rahalised numbrid tähemärkidega A, B, C ja D.


Alates 1. jaanuarist 2010 peavad kõik esmakordselt turule lastavad tagatisrahaga pakendid kandma vaid uut ABCD-märgistust. Uut tagatisraha märki võivad tootjad hakata pakendile kandma kohe, kui määrus on jõustunud. Seega on tootjatel ligi 6 kuud aega märgistust muuta.

Edaspidi tähistatakse vastavalt pakendi materjalile kuni pooleliitrised plastpudelid praeguse tagatisraha määraga 50 senti tähega A, suuremad, praegu krooni väärtusega plastpudelid tähistatakse tähega B, 50-sendised metallpurgid tähega C ja seni ühe krooni suuruse tagatisrahaga klaastaara tähega D.

Sellise märgistuse rakendamiseks, millel tagasimakse rahalise suuruse asemel kasutatakse tähemärke A, B, C ja D, on mitmeid põhjusi. Eelkõige võimaldab nn ABCD-märgistus muuta tagatisraha suurust nii tootjate kui ka tarbijate jaoks paindlikumalt ning märksa väiksema aja- ja rahakuluga.

ABCD-märgistuse kasutamise korral, kui muutub tagatisraha suurus, ei ole vaja pakendeid ja etikette vahetada ka siis, kui Eesti läheb üle Euroopa Liidu ühisrahale euro. Sellist märgistust on Euroopa Liidus edukalt rakendatud näiteks ka Taani pandipakendisüsteemis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles