Venelannad teevad Snowdenile ridamisi abieluettepanekuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden ilmus reedel Šeremetjevo lennujaamas avalikkuse ette.
Edward Snowden ilmus reedel Šeremetjevo lennujaamas avalikkuse ette. Foto: AFP / Scanpix

Šeremetjevo lennujaama takerdunud NSA lekitaja Edward Snowdeni advokaat Anatoli Kutšerena väljendas eile veendumust, et «Venemaa jaoks ebastandardne olukord laheneb lähipäevil».

Vahetult enne advokaadi avaldust olid Vene uudisagentuurid teatanud, et Snowdenil on vajalikud paberid taskus, transiittsooni hotellituba «üle antud» ning mees on läbimas passikontrolli – toites vandenõuteooriaid, nagu olnuks Kutšerena kommentaarid mõeldud suitsukatteks, mille varjus ameeriklane meediakadalipust märkamatult mööda võinuks lipsata.

Kreml kinnitab juba pikemat aega, et ei ole Snowdenit viimase Moskvas viibimise ajal kuidagi toetanud. Samas viitab Snowdeni otsus paluda abi Kremli-meelselt Kutšerenalt sellele, et võimukoridoride roll võib olla suurem kui pealtnäha paistab.

Kutšerena ütles Financial Timesile, et pakkus end Snowdenile tasuta advokaadiks omaenda algatusel, pärast abipalve laekumist tema meiliaadressile. Pärast seda, kinnitab Kutšerena, on ta suhelnud üksnes Snowdeni enda, lennujaama esindajate ja migratsiooniameti töötajatega – Kremli ja FSB esindajatega aga mitte.

«Keegi ei helista mulle, keegi ei ütle mulle mida teha,» ütles advokaat.
Kutšerena sõnutsi elab Snowden lennujaamas karmi ja kasinat elu, ilma mobiiltelefonita.

Eile viis advokaat oma hoolealusele paari puhtaid teksaspükse, samuti veidi lugemist: «tuju tõstmiseks» Tšehhovit ning Dostojevski «Kuritöö ja karistuse».

«Ärgem unustagem, mis juhtus Raskolnikoviga,» ütles Kutšerena, pidades miskipärast vajalikuks viidata Dostojevski antikangelasele, kes Siberisse vangi viidi.

Hoiatusest hoolimata kangastub advokaadile siiski helge tulevik: Snowden saab Venemaal tööd kodaniku- või inimõiguslasena, loob ehk isegi perekonna.

«Loomulikult peab ta tööle hakkama,» ütles Kutšerena Financial Timesile.

«Ma ei välista, et temast saab avaliku elu tegelane. Võib-olla ta abiellub siin – aga kellegi teise, mitte Anna Chapmaniga,» arvab advokaat, tõmmates kriipsu peale endiselt spioonitarilt Twitteri vahendusel saabunud abieluettepanekule. «Tal on palju fänne.»

Advokaadi sõnutsi helistavadki talle juba venelannad, kes pakkuvad Snowdenile ulualust. Nii mõnigi mainib ka võimalust abiellu astuda, et kodakondsuse saamine sujuks libedamalt.

Eile andis Kutšerena need soovid ja ettepanekud Snowdenile edasi. «Edward palus mul neid kõiki tänada,» ütles advokaat.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles